27 C
Vinkovci
Petak, 29. rujna 2023.

The Police – Ghost In The Machine (1981.)

Više od autora

- vl promo-

Police - Ghost In The Machine (1981) [cover]Tamni omot na kojem se nalaze crvene kompjuterske digitalne brojke naslućivale su o mogućoj promijeni zvuka The Police. Došlo je vrijeme kibernetike, novih pogleda na proizvodnju glazbe, pa su i Sting & co. pribjegli ne tako očitim promjenama kako bi se to zaključilo po dizajnu omota. Štoviše, ovdje je ‘Bog i batina’ još više naglasio svoju diktaturu – Summersu nije dozvolio gotovo više nikakvih egzibicija, njegova gitara je potpuno u drugom planu i više ne služi kao atmosferski dekor koji je imao na prethodnim albumima. Šturo, gotovo programirano korištenje gitarističkog zvuka, te tek poneki interesantan trenutak je sve što je Summers dobio za obaviti, tako da je na ovome albumu njegova produktivnost potisnuta u drugi plan, dok je Sting naglasio obilje klavijatura i synthova. Dakako, sve je upakirano u fini proračunati proizvod koji podjednako miriše i pop i rock i new wave i elektronski, tako da se njegova učestala centralizacija provođenja ideja i dalje ostvarivala.

Albumom su ostvarili ogroman svjetski uspjeh, postali su ogromna koncertna atrakcija i jedini stadionski band koji je isplivao iz new wavea i punka. Tri velika hita – ‘Every Little Thing She Does Is Magic’, odlična ‘Invisible sun’ i ‘Spirits In The Material World’ su zvučno potpuno promijenili stil banda, no to se uopće nije odrazilo na njihovu popularnost budući da su bili veoma cijenjeni u Americi. Album sadrži i njihov kultni song ‘Demolition Man’ koji će biti vrlo često obrađivan motiv, a najpoznatiji je u verziji čuvenih Manfred Mann’s Earth Band, te tamnopute Grace Jones. Istu skladbu će Sting iskoristiti kao zvučnu kulisu za istoimeni akcijski film sa Sylvesterom Stalloneom 1994. godine.

Police - Ghost In The Machine (1981) [St]

Popis pjesama: Spirits In The Material World / Every Little Thing She Does Is Magic / Invisible Sun / Hungry For You (J’auraisToujours Faim De Toi) / Demolition Man / Too Much Information / Rehumanize Yourself / One World (Not Three) / Omegaman / Secret Journey / Darkness

Izdavač: A&M / Universal Music, 1981/2016. [Vinyl]

THE POLICE: SPIRITS IN THE MATERIAL WORLD [1981]

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno