24 C
Vinkovci
Utorak, 28. svibnja 2024.

Tijekom vikenda izbila tri požara, jedna osoba lakše ozlijeđena

Više od autora

- vl promo-
Josipa Haluška
Josipa Haluška
josipa.haluska@novosti.hr

Tijekom vikenda, od 29. listopada do 1. studenog, na području Policijske uprave vukovarsko-srijemske zabilježena su tri požara.

Oko 9,30 sati 29. listopada, uslijed djelovanja toplinske energije iz peći na kruta goriva, u obiteljskoj kući 78-godišnjakinje u Boboti došlo je do samozapaljenja dimnjaka i izbijanja metalne dimovodne cijevi iz otvora u dimnjaku. Potom se zapalila drvena obloga zidova iza peći i crijevo plinske boce u plinskom štednjaku u blizini, a nakon toga se i plin koji je istjecao iz crijeva te se plamen proširio unutar drugih prostorija kuće.

Vlasnicu je prije istjecanja i zapaljenja plina iz kuće iznio 48-godišnjak. U NMB Vukovar utvrđeno je da je u požaru lakše ozlijeđena te je zadržana na liječenju.

Požar su ugasili pripadnici JVP Vukovar, a materijalna šteta procijenjena je na nekoliko desetaka tisuća kuna. Nadležnom državnom odvjetništvu policija će dostaviti posebno izvješće.

Istog dana, oko 20,10 sati u podrumu obiteljske kuće 67-godišnjaka u Iloku, najvjerojatnije uslijed kvara na električnim instalacijama, izbio je požar na dotrajalom zamrzivaču. Požar su ugasili pripadnici JVP Ilok. U požaru nije bilo ozlijeđenih osoba, a nastala je manja materijalna šteta.


Oko 13 sati 30. listopada izbio je požar u podrumu obiteljske kuće 33-godišnjaka u Vukovaru. Očevidom je utvrđeno kako je požar izazvan prijenosom topline peći za centralno grijanje na papirnu ambalažu odloženu u blizini peći. Plamen se nije proširio na druge prostorije, ali su njegovim djelovanjem oštećene električne instalacije. Ozlijeđenih osoba nije bilo, a materijalna šteta procijenjena je na iznos od više stotina kuna. Požar su ugasili pripadnici JVP Vukovar. O događaju slijedi posebno izvješće nadležnom državnom odvjetništvu.

Dolaskom hladnijih dana i nižih temperatura započela je sezona grijanja stambenih, poslovnih i gospodarskih prostora što povećava opasnost od požara, eksplozija i trovanja ugljičnim monoksidom (CO). S obzirom na zabilježene požare tijekom vikenda, policija upozorava građane da pregledaju i očiste dimnjake, ali ne sami, nego da to učine ovlašteni dimnjačari te da u blizini dimnjaka ne drže zapaljive tvari kao što su kartonske kutije, drveni predmeti i sl.

Također u blizini peći koje isijavaju toplinu ne smiju se držati zapaljive tvari i takve peći se obavezno moraju povremeno nadzirati.

Prilikom loženja peći na kruta goriva ne smiju se koristiti zapaljive tekućine za lakše paljenje niti improvizirani dimovodi, a zapaljive tvari potrebno je koristiti na ispravan način.

Očišćeni pepeo može izazvati požar i nakon 24 sata, stoga pepeo i ostatke od gorenja ne odlažite u kontejnere za smeće, kante, vreće ili druga odlagališta na otvorenom prostoru neposredno uz gorivi materijal kako ne bi došlo do požara, poručuju iz PU.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno