13 C
Vinkovci
Nedjelja, 29. svibnja 2022.

Tina Grgić, Domagoj Oršolić i Terezija Šiškić pobjednici 55. priredbe “Mladost i ljepota Slavonije”

Više od autora

- vl promo-

“Šuškaj, šuškaj diko oko mog kućara, samo pazi da ne čuje mama”, stihovi su to pjesme “Šuškaj diko” Kulturno umjetničkog društva “Šokadija” iz Starih Mikanovaca koje je otvorilo ovogodišnju 55. priredbu “Mladost i ljepota Slavonije”, reviju djevojaka, momaka i snaša.

“Želim da večeras uživate u mladosti, ljepoti, nošnjama i plesu”, rekla je voditeljica programa Helena Kostić, dodavši kako je ova duga tradicijska manifestacija izostala samo prošle godine zbog epidemioloških razloga pa je tako poželjela svim posjetiteljima dvostruko veću zabavu.

Manifestaciju su riječima podrške i pozdrava otvorili i načelnik Općine Stari Mikanovci Mario Milinković te voditeljica KUD-a “Šokadija” Anica Lekić.

Jedna je ovo od najstarijih manifestacija i priredbi na našem području te punih 55. godina ustrajnošću mikanovačkih kudovaca, stručnih suradnika i ljubitelja šokačkog narodnog ruva, ova tradicija svjedoči bezuvjetnu brigu za očuvanjem kulturne baštine dobivene u naslijeđe – narodnih nošnji, običaja, pjesama, kola, divana, ručnih radova, arhitekture, tradicionalnih jela, igri, poslova i zanata.

Odluka prosudbenom žiriju nije nimalo bila laka. Svoju baštinu ove godine je predstavilo 19 natjecatelja, a odluku o najljepšoj snaši, djevojki i mladiću donijele su etnologinja te predsjednica žirija Ljubica Gligorević, etnologinja Muzeja grada Pakraca Jelena Hihlik i etnologinja Muzeja Đakovština Ivana Dević.

Titulu najbolje predstavljene snaše odnijela je Tina Grgić iz Bebrine, titulu najbolje predstavljene djevojke Terezija Šiškić iz Gundinaca te titulu najbolje predstavljenog momka Domagoj Oršolić iz Županje.

Svi su se oni predstavili tradicijom iz svog kraja, čija je prezentacija bila ona pobjednička i najbolja. Tina Grgić nosila je nošnju staru 60 godina, a opisala nam je i za koji događaj se spremila. “Vraćam se kući sa čisala pera. U rukama nosim simplicu i malo perisa, a za maramu sam zatakla kosuricu.” Domagoj se pak spremio za predaju konja na sajmištu u Županji, a Terezija je na sebi imala nošnju koja se isključivo nosila u korizmi i to u četvrtom tjednu na Sredoposnu nedjelju u kasnu zimu.

Osim revije narodnih nošnji, u programu se ove godine našao i etno kutak u kojem su se predstavili Marica i Adam Zvonarević te su o svojoj proizvodnji domaćeg slavonskog kulena divanili sa članicom žirija Ljubicom Gligorević. “Jedna smo od ukupno tri obitelji na ovom prostoru koja ima certifikat, zaštitu geografskog podrijetla za naš proizvod. Kulen se dobiva od četiri pasmine svinja, a uvjet za certifikat je da sve te svinje moraju biti uzgojene u Slavoniji”, objasnio je Adam Zvonarević dodavši kako proizvodnja kulena traje tri godine, a kreće od onoga dana kada se svinjče, u njegovom slučaju crne slavonske pasmine, oprasi.

Glazbeni doživljaj upotpunio je Tamburaški sastav “Jedini” iz Slavonskog broda te organizatori KUD-a “Šokadija”. Spomenimo još kako će pobjednici manifestacije nastupiti na ovogodišnjem mimohodu 57. Vinkovačkih jeseni.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno