edf

Cjeloživotno učenje odnosi se na svaku aktivnost učenja tijekom života u svrhu unaprjeđenja znanja, vještina i kompetencija u okviru osobnog, građanskog, društvenog ili profesionalnog djelovanja pojedinca.

Trenutno je u tijeku Tjedan cjeloživotnog učenja, kojeg posljednjih 10 godina u Hrvatskoj provodi Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih. Ova nacionalna kampanja ima za cilj kroz neposrednu komunikaciju građane potaknuti na ostvarenje ideje o promoviranju učenja i obrazovanja.

Ovogodišnje izdanje održava se od 1. do 7. listopada, a Tjedan je svečano otvoren u Hrvatskom narodnom kazalištu u Splitu. Okosnica svih dosadašnjih Tjedana, odnosno informiranje građana kako mogu postati dio sustava cjeloživotnog učenja te iznalaženje motivacije da se odvaže na taj korak, svake se godine dodatno razvijala, širila opseg aktivnosti i područja provedbe. Posljedično je povećan broj aktivnosti, kao i uključenih institucija, također se jačala uključenost ključnih aktera na svim razinama, a neprestano je rastao i broj građana koji su se odlučili na sudjelovanje u nekoj od ponuđenih aktivnosti. Prošlogodišnja kampanja ponudila je fond od 722 događanja, a na njima je sudjelovalo više od 30.000 građana.

Kampanja se provodi u okviru projekta Promocija cjeloživotnog učenja za koji je osigurano sveukupno 11.508.270,12 kuna iz Europskog socijalnog fonda, utrošenih sa svrhom osvješćivanja važnosti cjeloživotnog učenja i povećanja broja odraslih sudionika kojima se nastoji ojačati konkurentnost na nacionalnoj i lokalnoj razini. Potporu su ovoj hvalevrijednoj kampanji pružile i osobe iz javnog života poput modne dizajnerice Anamarije Asanović, televizijskog voditelja Olivera Mlakara te glumca i producenta Marka Trojanca.

Regionalni koordinator 12. Tjedna cjeloživotnog učenja za Vukovarsko-srijemsku i Brodsko-posavsku županiju je Pučko otvoreno učilište Vinkovci, a u suradnji s lokalnim udrugama i institucijama pripremili su građanima široku lepezu raznovrsnih aktivnosti.

Danas građane očekuju dvije besplatne radionice Učilišta Studium vezane uz programe zdravstveno laboratorijskog tehničara i veterinarskog tehničara te radionica Pučkog otvorenog učilišta o osnovama vještine računalnog operatera.

Još sutra poslušajte o programu zdravstveno laboratorijskog tehničara Učilišta Studium, testirajte svoj engleski i poslušajte više o teatru u svakodnevnom životu u izvedbi Pučkog otvorenog učilišta. Naposljetku, sutra se stjegonošama cjeloživotnog obrazovanja pridružuje vinkovački Centar znanja s zanimljivim radionicama: Mindstorms radionicom robotike, digitalnog crtanja i izrade vlastitih videoigara.

Tjedan cjeloživotnog učenja je s godinama postalo prepoznatljivo događanje u našoj sredini te ove godine očekujemo povećanje broja građana koji prihvaćaju cjeloživotno učenje kao stil života. Pozivamo sve zainteresirane da posjete besplatne radionice i uključe se u promociju učenja kao izvora pozitivnih promjena u svakodnevnom životu i radu”, pozvali su koordinatori iz Pučkog otvorenog učilišta te istaknuli, da je u prosjeku 3% polaznika starije od 60 godine što znači da treba poticati starije na druženje te socijalno i virtualno uključivanje u lokalnu sredinu.

Pročitajte više u novom broju Vinkovačkog lista!!!