20 C
Vinkovci
Utorak, 9. kolovoza 2022.

Toni Bilandžić prvi analitičar u Cibaliji

Više od autora

- vl promo-


U današnjem nogometu sve više i više do izražaja dolazi data science, odnosno analiza podataka momčadi i pojedinih igrača, načina igre. Možemo pronaći podatke o najsitnijim detaljima, statistika više nije samo posjed lopte, broj udaraca na gol, ukupan broj dodavanja, sada možemo vidjeti broj duela u zraku i na tlu ili koliko je neki igrač puta utrčao u prazan prostor.

Data science u Hrvatskoj je u povojima, polako ga počinju koristiti svi klubovi u prvoj, ali i drugoj ligi. Prošle sezone navijači Cibalije u domaćoj utakmici protiv Varaždina u 2. kolu imali su priliku vidjeti kako član stručnog stožera novopečenog prvoligaša utakmicu snima dronom kako bi se mogla što kvalitetnije odraditi analiza ogleda.

Vinkovački ponos po prvi puta će imati svog analitičara, a radi se o Toniju Bilandžiću koji je bio dio stožera trenera Tomislava Radotića protekle sezone u drugoj momčadi Osijeka. Pojasnio je koja je njegova uloga i što sve igrači, ali i gledatelji mogu od njega očekivati.

„Bit ću produžena ruka glavnom treneru što se tiče tehničkih stvari tako što ću snimati utakmice i treninge te s obzirom na dostupnost videomaterijala pripremati analizu idućeg protivnika. Naravno treninge se neće toliko analizirati, uglavnom pogledamo nešto što je bilo zanimljivo ili nešto što nas zanima, dok se za utakmicu redovno radi momčadska i individualna analiza. Ako imamo određene zahtjeve koje igrači trebaju ispunjavati kao skupina odnosno cjelina onda im prikažemo isječke s utakmica na ekranu i objasnimo gdje su dobro radili i gdje trebaju bolje, a sve u svrhu poboljšanja timske performanse”, rekao je Bilandžić.

Navodi kako voli raditi i individualno s igračima, poglavito s mladima jer kod njih uvijek ima prostora za napredak. Pojedincima izvlači situacije u kojima su dobri i koje je potrebno ponavljati, ali i one na kojima trebaju dodatno poraditi kako bi smanjili broj grešaka i razvijali se kao igrači. U svijet analitike je ušao kroz podatke stoga će dio pripreme za utakmicu biti i njihova implementacija kako bi se potpuno složio mozaik.

„Uvijek pokušavam kombinirati podatke i video. Kroz statistiku uvijek mogu saznati gdje pojedina momčad ima problema, a gdje su “jaki” i čega se treba paziti, nakon toga lakše je raditi i video analizu jer otprilike već znam koje situacije trebam gledati. Isto se odnosi i za individualnu analizu. Uvijek je dobro zaviriti u brojke jer ima dosta naprednih statistika i metrika pomoću kojih možemo vidjeti neke interesantne stvari. Smatram da je najbitnija kombinacija i balans između podataka i video analize jer kroz čistu statistiku i podatke sport ne funkcionira niti je ikada na taj način funkcionirao, a s druge strane ako se držimo samo onoga što vidimo onda smo malo staromodni, stoga je važno pronaći pravi balans i mislim da to izvlači maksimum iz područja analitike”, govori analitičar Nebeskoplavih.

Ekonomski fakultet, koji je paralelno pohađao uz aktivno igranje nogometa u nižim ligama, probudio je ljubav prema analitici, a kako data science u Hrvatskoj nije bio razvijen, to je bio dodatan okidač da se okrene prema ovom poslu. Radni tjedan započinje odmah nakon završetka utakmice koju potom analizira i zajedno s trenerom izvlači situacije na kojima se prethodno radilo i kako su igrači odradili dogovorene automatizme te se gleda gdje su bili propusti koje treba ispraviti, ali i situacije koje se odrađene prema planu.

Foto: NK Čepin – Dio igračkog staža odradio je u Čepinu

Napravi se kompilacija izvučenih situacija kako bi se napravila momčadska analiza, a potom slijede individualne konzultacije s pojedincima za koje trener smatra da im je potrebno ili koje preporuči analitičar. Nakon toga dolazi analiza sljedećeg protivnika, njihov pristup i taktika što se prezentira treneru kako bi imao uvid u ono što ga čeka, a samim time si na osnovu toga prilagodio treninge. Naposljetku pred samu utakmicu pokazuju situacije koje igrači trebaju spriječiti i one u kojima bi imali priliku ugroziti suparnika.

„Mislim da je, pogotovo na tim najvišim razinama, analitika dosta važna jer svi jači klubovi imaju pristup svim videomaterijalima i podatcima drugih momčadi te se uvijek kroz dodatnu analizu može saznati više. Naučimo kako se postaviti protiv određenog protivnika, gdje ima mane i koje su mu vrline te samim time prilagođavamo tjedan treninga u smjeru sljedećeg suparnika. Naravno, prvotno se držimo svoje filozofije i gledamo kako od naših igrača izvući maksimum s obzirom na protivnika i na ono čime raspolažemo”, zaključio je Bilandžić.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno