3 C
Vinkovci
Utorak, 29. studenoga 2022.

Tovarnik: Edukacija na temu prevencije raka dojke

Više od autora

- vl promo-


Aneta Pšihistal
Aneta Pšihistal
aneta.psihistal@novosti.hr

U Vili Tovarnik 20. studenoga održana je online edukacija na temu „Prevencija raka dojke“ u okviru projekta „Žena može, žena zna“, objavio je LAG Srijem.

Edukaciju na temu “Prevencija raka dojke” održao je dr. Mario Begović koji je žene educirao o raku dojke, kako ga prepoznati, te o samopregledu dojki. Korisnice su na kraju edukacije postavljale pitanja o onome što ih je posebno zanimalo o ovoj temi te kroz dobivene odgovore upotpunile znanje stečeno edukacijom.

Kako se moglo čuti statistika pokazuje da je u 2019. godini u Hrvatskoj 756 žena umrlo od raka dojke, koji je jedan od vodećih uzroka smrti žena u RH i u svijetu. Razlog visoke stope smrtnosti je nedovoljan broj dijagnosticiranih karcinoma u početnom stadiju bolesti. Stoga je važno osvijestiti žene o rizičnim čimbenicima za rak dojke, značaju preventivnih pregleda i mamografije te ih upoznati s važnosti provođenja nacionalnih preventivnih programa čiji je cilj otkriti rak u ranom stadiju bolesti, smanjiti mortalitet raka za 25 posto i poboljšati kvalitetu života osoba koje imaju dijagnosticiran rak dojke

Projekt ”Žena može, žena zna” je odobren od Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Odobrena su sredstva u iznosu od 40.000,00 kn, koja su financirana u 100% iznosu.

Nositelj projekta je Udruga žena Tovarnik, a partner projekta je LAG Srijem. Cilj projekta je podizanje kvalitete života žena starijih od 40 godina na području općine Tovarnik.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno