Još dok je bio dijete, za Antu Brkić znalo se kako je iznadprosječno talentiran. Šah je počeo igrati sa šest godina i, kako kaže, u njegovoj kući u Starim Mikanovcima to je bio glavni oblik zabave. Njegov otac jedan je od glavnih ljudi u klubu u Mikanovcima već 30 godina, stoga i ne čudi da je Ante izabrao upravo šah kao hobi – hobi koji je s vremenom prerastao u ljubav.

Zadnjih šest godina Ante igra za Šahovski klub Vinkovci, a prije toga igrao je i za Đakovo, Slavonski Brod i Mladost Zagreb – sve u prvoj ligi. Kada bi počeli nabrajati sve njegove do sada ostvarene uspjehe trebao bi nam puno veći broj stranica, no Ante nam je ukratko naveo neke od najznačajnijih: “Bio sam seniorski i kadetski prvak Hrvatske, treći na kadetskom prvenstvu svijeta i kadetski prvak Europe u brzopoteznom i rapid šahu, dok sam u klasičnom šahu bio peti. Osvojio sam sve najbolje turnire u Hrvatskoj od Zagreba, Splita, Pule, a na rejting listi svjetske šahovske federacije na kraju godine završio sam peti”. Za Šahovski klub Vinkovci nastupio je na 1.b ligi i među 10 klubova završili su na 4. mjestu što je najbolji klupski uspjeh u povijesti.

Ante je svoj uspješan put započeo još sa 7 godina kada je bio prvak Hrvatske, a hvalospjeve na njegov račun mogli bismo nizati unedogled. Međutim, kao i u svakom sportu, uspjeh je došao kao rezultat vrijednog i mukotrpnog rada. U šahu se mora trenirati puno više nego u drugim sportovima – nije dovoljno trenirati tri ili četiri puta tjedna po dva sata i misliti da je to dovoljno. “Kad sam išao u osnovnu školu trenirao bih oko 3 sata, a kada nema nastave i po 6,7 sati. I danas sam preko tjedna od 7 do 10 sati u šahu, subotom nešto manje, a nedjeljom odmaram iako i tada nekada treniram“, govori nam Brkić te dodaje kako je siguran da u svijetu ima barem 10 tisuća šahista koji su 10 sati dnevno u šahu, tako da je važno držati taj ritam kako bi bio uspješan.

Interes za šahom u našem gradu je nešto veći nego prije, a to potvrđuje i činjenica kako klub trenutno broji oko 30 članova, tri seniorske momčadi, jednu kadetsku i jednu žensku. Prema riječima našeg sugovornika, dokazano je da je šah povećava sposobnost pamćenja i koncentracije, razvija kreativnost, intuiciju i samopouzdanje te poboljšava brzinu računanja, sposobnost planiranja i predviđanja. “Šah je jedna prelijepa igra i svatko tko je dublje ušao u srž igre nikada nije zažalio što ju je počeo igrati“, tvrdi Ante.