Trideset je godina prošlo od prvih višestranačkih izbora u Hrvatskoj, njihovim održavanjem i konstituiranjem višestranačkog Sabora Republike Hrvatske započelo je poglavlje novije povijesti Hrvatske i ujedno proces njezinog osamostaljivanja.

Prvi krug izbora za tada trodomni Sabor, održan je 22. i 23. travnja 1990. godine, a drugi 6. i 7. svibnja. Izbori su bili raspisani za Društveno-političko vijeće, Vijeće općina i Vijeće udruženog rada, koja su činila tadašnji Sabor Socijalističke Republike Hrvatske koja je u tom povijesnom trenutku još uvijek bila u sastavu Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije.

Izborima su prethodila dva značajna događaja u veljači 1990. godine, kada je formalno odobreno registriranje novih političkih stranaka te su usvojeni ustavni amandmani kojima su legalizirani višestranački izbori. Izbori su provedeni po većinskom sustavu, a za 351 zastupničko mjesto natjecale su se 33 stranke i 16 udruženja s ukupno 1705 kandidata.

Hrvatska demokratska zajednica sa 42 posto osvojenih glasova stranka je koja prva pobijedila na izborima u Hrvatskoj, dobili su 205 mandata odnosno 58 posto zastupničkih mjesta. Drugo mjesto osvojio je Savez komunista Hrvatske – stranka demokratskih promjena, 26 posto glasova, 107 mandata odnosno 30 posto zastupničkih mjesta, treće Koalicija narodnog sporazuma, 15 posto glasova i 21 mandat, a četvrto Srpska demokratska stranka, 1,6 posto glasova, 5 mandata. Preostalih 13 mandata pripalo je nezavisnim zastupnicima i zastupnicima nacionalnih manjina.

Temeljem rezultata prvih višestranačkih parlamentarnih izbora, 30. svibnja 1990. godine konstituiran je i prvi višestranački hrvatski Sabor.

U godinama koje su slijedile, taj se dan slavio kao Dan državnosti Republike Hrvatske, bio je državni blagdan i neradni dan, no 2001. preimenovan je u Dan Hrvatskoga sabora, više nije bio blagadan, nego spomendan i radni dan.