13 C
Vinkovci
Četvrtak, 19. svibnja 2022.

Trobecove krušne peći i Phantasmagoria 1991 u klubu Boogaloo

Više od autora

- vl promo-
foto: Sebastijan Iskra | Božidar Prezelj | Twilight promo

U četvrtak, 3. ožujka, u poznatom zagrebačkom klubu Boogaloo, nastupit će dvije zagrebačke alter rock atrakcije, avangardni post-punk bend Trobecove krušne peći i hrvatske dark rock  legende Phantasmagoria 1991.

Trobecove krušne peći osnovani su 1981. godine, a djelovali su do 1987., u jednom od najkreativnijih razdoblja pop kulture na ovim prostorima u kojem su u Zagreb na vrijeme dovedeni i Gang of Four s kojima su često uspoređivani. Zbog svog avangardnog pristupa glazbi koja se prvenstveno bazira na post-punk zvuku, iako u svom glazbenom izričaju kombiniraju elemente funka, jazza, noisea i mnogih drugih glazbenih žanrova, Trobecove krušne peći definitivno su jedan od najzanimljivijih i najkvalitetnijih bendova s ovih prostora. Na žalost, nisu imali sreće objaviti album u svojoj prvoj fazi već su objavili samo kazetu uživo “Ta krvava prošlost…” – snimku koncerta u Kopru od 15. svibnja 1987., za etiketu Produkcija Slovenija iz Kopra. Godine 1992. na etiketi Kekere Aquarium, također na kazeti, izašao im je album “85”, s neobjavljenim pjesmama iz iste, 1985. godine, snimljenim u Ljubljani, u studiju klavijaturista grupe Buldožer, Boruta Činča.

Trobeci se ponovno aktiviraju 2013. godine: na LP-u i dvostrukom CD-u objavljuju kompilacijski album “S mukom žvaču trubadurov vrat” (Geenger Records), koji sadrži njihove skladbe, snimke uživo, demo-snimke i videospotove. Album uživo naslovljen “Ether” izlazi im 2017. godine, te tada grupa nastupa više nego ikada po cijelog ex-Yu regiji, oduševljavajući staru nostalgičnu, kao i novu mladu publiku koja ih nikada prije nije imala prilike vidjeti uživo.

Njihovi koncerti posebno su iskustvo jer im je svaki nastup barem malo drugačiji od bilo kojeg prethodnog, bend sastavljen od iskusnih glazbenika sada s bogatom poviješću, svirački nevjerojatno uigran, te i nadalje zvuče sviježe i inovativano sa svojom kombinacijom žestoke funk ritam sekcije koju razaraju noiserski naleti kaotične gitare i hipnotizirajućeg glasnogovorničkog vokala, iako su im neki glazbeni materijali stari gotovo 40 godina. Na ovom koncertu, Trobecove krušne peći odsvirat će presjek svojeg materijala te dio novog kojeg pripremaju objaviti na nadolazećem i dugoočekivanom studijskom albumu.

Phantasmagoria 1991.

Još jedan biser ex-Yu alter scene osamdesetih zagrebački su mračnjaci Phantasmagoria. Bend je nastao početkom 1988. godine i zajednička im je poveznica s Trobecovim krušnim pećima što oba sastava proizlaze iz punk, tj. post-punk scene. Phantasmagoria će za ovu priliku nastupiti u postavi iz 1991. godine, odakle i sam naziv Phantasmagoria 1991. Ta postava snimila je njihove najuspješnije pjesme “Better World” i “Isolated”, te su u to vrijeme uživo zvučali poprilično žestoko. Uz Tomija Phantasmu na vokalu postavu iz 1991. godine činili su suosnivač, gitarist i autor većine starog materijala, Robert Gelo na gitari, Josip Joja Suić na bas gitari te Dragan Faca Brkljačić na bubnjevima. Na ovom koncertu će im se pridružiti sadašnji članovi; gitarist Miro, basist Alan – ovaj put na klavijaturama i Didi Blackstar na pratećim vokalima, a kao posebni gost i Dubravko Dragojević- Zet na udaraljkama. Repertoar će se sastojati iz tadašnjeg opusa plus pokoja novija pjesma kao i promocija nove pjesme “Ode To The End Of The World” koju će Phantasmagorija u bliskoj budućnosti objaviti kao singl za Dallas Records, a što će biti prva pjesma koju će Phantasmagoria objaviti nakon dvadeset godina! Tako možemo očekivat žestoku mračnu rokerska svirku.

Vrata se otvaraju u 19 sati, prvo će na pozornicu izaći Phantasmagoria u 20 sati, a Trobeci u 22 sata. Cijena ulaznice iznosi 50 kn u pretprodaji i 60 kn na dan koncerta. Ulaznice se mogu kupiti samo preko Entrio sustava.

Klub Boogaloo nalazi se u Zagrebu, Ulica grada Vukovara 68, u sklopu Pučkog otvorenog sveučilišta, a ulaz u klub je iz ulice Ivana Lučića. Prema odluci Stožera Civilne zaštite koncert može biti održan samo uz određene uvjete, tj. posjetitelji moraju posjedovati covid propusnice, što podrazumijeva potvrdu o cijepljenju ili negativan PCR test ne stariji od 72 sata, ili pak brzi antigenski test koji nije stariji od 48 sati, što će sve biti provjeravano na ulazu u klub.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno