U Hrvatskoj su tri novooboljele osobe, ukupan broj bolesnika je 2088 osoba, a oporavljenih je ukupno 1463, izvijestio je danas Nacionalni stožer civilne zaštite.

„Jutros su me izvijestili da su svi pacijenti ozdravili u Istarskoj županiji. To je dobra vijest“, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš te podsjetio da treba i dalje poštivati mjere socijalne distance.

Tri novooboljele osobe dolaze iz sljedećih županija: Splitsko-dalmatinske, Šibensko-kninske i Osječko-baranjske.

„Zaraženo je 274 zdravstvena djelatnika, 83 doktora i 105 sestara. U samoizolaciji su 42 doktora i 124 medicinske sestre“, rekao je ravnatelj HZJZ Krunoslav Capak.

“Nažalost umrle su još dvije osobe pa je ukupan broj umrlih porastao na 77. U KBC-u Split umrla je žena 1929. godište i u KB Dubrava muškarac rođen 1946. Jedna osoba je bila na respiratoru, a druga nije”, rekao je ministar Vili Beroš.

Na respiratoru je 17 bolesnika. Testirano je ukupno 37.557 osoba, među kojima njih 640 u protekla 24 sata, a postotak pozitivnih je 5,56 posto.

Hospitalizirano je njih 239, devet manje nego jučer. Iz zdravstvenih ustanova je otpuštena 591 osoba, što je tri više u odnosu na jučer, a kod kuće su oporavljene 872 osobe, što je 39 više nego jučer. Ukupno oporavljenih je 1463.

Upitan o tome kako to da je iz KBC Splita puštena u dom osoba koja je zaražena, ministar Beroš naveo je:

„Čuo sam se s ravnateljem Meštrovićem koji je objasnio situaciju i pogrešku koja se dogodila. Više o tome ne bi budući da je ravnatelj Meštrović naveo sve na konferenciji za medije. Jučer smo vrlo jasno objasnili odakle je moguće da su temperature. Postupano je. Medicinska sestra je zvala nadležnu liječnicu koja je napravila analize i kod kojih se pokazalo da imaju urinoinfekciju, nakon čega ih je liječila doktorica“, pojasnio je.

Podsjećamo, do jučer je zabilježeno 2.085 slučaja i 75 smrtnih slučajeva. U ponedjeljak 27. travnja počela je prva faza ublažavanja mjera, dok od 04. svibnja počinje druga faza, a od 11. svibnja treća faza.