Mnogi građani i poduzetnici diljem Hrvatske još uvijek dvoje oko toga što je sve dopušteno, a što ne u ovo vrijeme borbe protiv pandemije koronavirusa. Iz tog razloga, Civilni stožer Republike Hrvatske donio je određena pojašnjenja.

Ističu kako su, u dogovoru s Hrvatskim šumama, radovi u šumama dozvoljeni. Poljoprivredne ljekarne mogu raditi, uz naravno poštivanja mjera o načinu rada trgovina, dok trgovine za poljoprivredne strojeve rade samo online. Osim toga, lov i ribolov su zabranjeni, samo je komercijalni ribolov dozvoljen i briga o divljači i lovištu. Otkup stoke po selima je dozvoljen, uz pridržavanje mjera opreza.

Stranim državljanima ne trebaju propusnice, a za mirovine u drugim državama, svatko tko nema međugraničnu propusnicu, treba si otvoriti račun.

Trudnice imaju apsolutni prioritet, propusnice uz liječnika opće prakse mogu im pisati i odabrani ginekolozi, a za djecu odabrani pedijatri, dok se maloljetne osobe koje s roditeljima putuju upisuju na jednu propusnicu roditelja. Napominju i kako Fond za zaštitu okoliša uvodi privremenu mjeru prekida otkupa PET ambalaže.

Sve banke su ukinule proviziju i više nema potrebe za odlaženje u druge općine na bankomate. Ako se ide raditi izvan granica RH, osoba mora imati pozivnicu poslodavca, a stožeri izdaju propusnice do GP. Upozorenje, na GP se mjeri temperatura. Za vozače kamiona u unutarnjem prometu o samoizolaciji poslodavac vodi brigu, a epidemiolog mora organizirati tko vozi ljude iz samoizolacije doktoru ako se pojave simptomi.

Prekršitelji radnog vremena ako to čine redovito treba prijaviti Državnom inspektoratu koji će ih zatvoriti. Isto tako, propusnice za sve članove stožera su potrebne, potpisuje ih Načelnik stožera CZ, kao i za mobilizirane operativne snage sustava CZ. Stožer nije odgovoran zbog pojedinca koji traži propusnicu, a ima izdanu mjeru samoizolacije, takav pojedinac će snositi posljedice. Ako od strane Stožera CZ postoji sumnja, treba provjeriti s policijom u PP. Ukoliko ste znali u Stožeru da je u samoizolaciji, a dali ste propusnicu, tada je odgovoran potpisnik iz Stožera CZ .

Održavanje okućnica na drugim općinama nije dopušteno, jedino nužni radovi ako se nešto dogodilo ili ako je netko prijavio. Vrtni centri, rasadnici, trgovine dijelovima za poljoprivredne strojeve mogu raditi uz poštivanje svih propisanih uvjeta i mjera, a izdavanje propusnice OPG-u dozvoljen je i s drugih JLS. Dakle, Stožer CZ druge grada/općine može izdati propusnicu.

Sezonski poslovi koji se temelje na markicama su dozvoljeni, propusnice izdaju Stožeri CZ.

Autopraonice smiju raditi, ali samo one koje rade vanjsko pranje, ne unutarnje. Ističu i kako odlazak po nekoga u stranu državu nije moguće, a državu mogu napustiti samo oni koji imaju pozivnicu poslodavca. Veterinari ne mogu izdavati propusnice nikome, osim poslodavac svojim veterinarima, a strankama Stožeri CZ.

Dolazak na otoke iz Zagreba je moguć, bez obzira da li im je stradala imovina u potresu. Onima koji nemaju svoju nekretninu na otoku nije dozvoljeno kretanje. Radnici ne smiju na otoke, a za starije i nemoćne osobe na otocima se brine Stožer CZ i Crveni Križ.