20 C
Vinkovci
Petak, 7. listopada 2022.

Tvornica za rujan najavljuje koncert Gang Of Four

Više od autora

- vl promo-m_gang-of-four_tvornica-rujan_ST

Slavni britanski Gang Of Four, jedno od najpoznatijih imena post punk ere, vraća se u Veliki pogon Tvornice kulture u subotu, 10. rujna.

Gang Of Four za svoju glazbenu genezu bilježi 1979. godinu i kultni album ‘Entertainment!’ kojeg mnogi svrstavaju visoko na popisu najboljih albuma punk i postpunk ere. Sličan uspjeh ostvaruju i nasljednikom ‘Solid Gold’ te EP-jevima ‘Yellow’ i ‘Another Day / Another Dollar’ na kojem se nalazi odličan singl ‘To Hell With Poverty’. Treći ‘Songs Of The Free’ iz 1982. donosi ‘I Love A Man In A Uniform’. Nakon albuma ‘Hard’ 1983. grupa u sljedećih 20 godina objavljuje svega dva izdanja (‘Mall’ 1991. i ‘Shrinkwrapped’ 1995.), a jači povratak označio je izlazak nanovo snimljenih pjesama na ploči ‘Return The Gift’ 2005. Album ‘Content’ izlazi 2011., dok je još uvijek aktualan album ‘What Happens Next’ iz 2015. godine.

Govoreći u okvirima rađanja povezanosti s našim krajevima, godina koja je ostala upisana u povijest je svakako 1981. kada su Gang Of Four nastupili na Muzičkom biennaleu u Zagrebu u sklopu ‘Solid Gold’ turneje. Manifestacija je označila do tada neupamćeni prodor nove glazbe u naše krajeve, a uz četvorku, kojoj je to bio nastup pred najviše ljudi do tada, svirali su i Električni orgazam, Laboratorija zvuka, Classix Nouveaux, Haustor i Šarlo akrobata. Bilo je jasno da je bend sa svojom ogoljenom verzijom punk rocka, funka i duba, te upečatljivim tekstovima o socijalnim i političkim bolestima društva ostavio traga i pokrenuo pravu glazbenu revoluciju.

Tadašnji Polet piše da su Gang Of Four najbolji rock bend koji je održao najbolji koncert u Zagrebu do tada. Impresivan, moćan i uvjerljivi nastup te magični naboj kojeg je četvorka odašiljala kroz Andyja Gilla i njegovu gitaru, karizmatičnog vokala Jona Kinga, te dvojac Hugo Burnham i Dave Allen, na bunjevima i gitari, ostavili su u transu. Večer je neupitno označila početak jedne nove ere i veliki utjecaj kojeg će bend ostaviti na cijeli novi val. Prema pisanju beogradskog Pionirovog glasnika nastup ovog revolucionarnog benda kojem je bio zadatak buditi sve oko sebe je prodrmao i ujedinio cijelu jugoslavensku scenu. Moćno ukazanje Gang Of Four je ostavilo dubok trag u svim budućim događanjima u glazbi i kulturi. Smatra se da je ova glazbena avangarda četvorke kumovala raspadu grupe Šarlo akrobata, ali i utjecala na nasljednike EKV i Disciplina kičme.

Novo zagrebačko ukazanje Gang Of Four su ponovili 2008. godine u Pauku kada su opravdali status glazbenih velikana i pokazali konzistentnost u zvuku. Sedam godina nakon Pauka Gang Of Four posjetili su zagrebačku Tvornicu kulture i prezentirali album ‘What Happens Next’. Na tom izdanju gitarist, tekstopisac i osnivač benda Andy Gill okupio je postavu koju su uz njega činili vokal John Galoer Sterry, basist Thomas McNiece i  Jonny Finnegan na bubnjevima.

Ulaznice su u pretprodaji 100 kn, a na dan koncerta 120 kn.

VIDEO: WHAT WE ALL WANT (ROCKPALAST, 1983)

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno