25 C
Vinkovci
Utorak, 5. srpnja 2022.

“Tvornice radnicima” Srđana Kovačevića najbolji dokumentarni film na festivalu Crossing Europe

Više od autora

- vl promo-


Dugometražni dokumentarni film Srđana Kovačevića “Tvornice radnicima” nagrađen je na netom završenom Filmskom festivalu Crossing Europe u Linzu i to nagradom za Najbolji dokumentarni film. Kako stoji u obrazloženju nagrada se dodjeljuje filmu koji svojim značenjem promiče društvene vrijednosti europskog dokumentarnog filma.

Film “Tvornice radnicima” imao je svjetsku premijeru u lipnju prošle godine na Međunarodnom natjecateljskom programu Sheffield DocFesta, a do sad je osvojio nagradu Fipresci na Motovun Film Festivalu, zatim nagradu za najbolji film na Liburnija Film Festivalu i najbolji dokumentarni film na Filmskom festivalu u Trstu. Dobitnik je i nagrade Oktavijan za Najbolji dugometražni dokumentarni film 2022. 

Priča filma prati radnike koji se deset godina nakon što su preuzeli tvornicu ITAS u Ivancu bore se za opstanak u kapitalističkoj ekonomiji. Portret je to zajednice koja udružuje snage kako bi zaštitila svoj rad i spremna je podnijeti žrtvu na putu prema cilju. Prateći situaciju iznutra, redatelj Srđan Kovačević ulazi u kovitlajući otpor, postavljajući u središte radnje dilemu današnjeg radništva: može li ideja “tvornice radnicama” opstati ili je to još jedan utopijski san?

Nakon premijernih projekcija u Dubrovniku, Rijeci, Splitu, Ivancu i Zagrebu film Tvornice radnicima od ovog tjedna kreće u domaću kino distribuciju.

Film je nastao u produkciji kuće Fade In, a producirali su ga Sabina Krešić i Luka Venturin. Damir Čučić film je i montirao, uz Ivu Kraljević i Srđana Kovačevića. Za dizajn i obradu zvuka bio je zadužen Ranko Pauković, a za kolor korekcije Magdalena Ptiček i Darko Kušlan. Film Tvornice radnicima nastao je uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra i Grada Zagreba. (izvor: HAVC)

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno