S popuštanjem epidemioloških mjera svoja je vrata, za rad sa strankama i posjetiteljima, otvorila i Turistička zajednica grada Vinkovaca, koja je, sukladno situaciji i preporukama tijekom epidemije bolesti COVID-19, od 16. ožujka do 4. svibnja svima na raspolaganju bila putem e-maila tzvinkovci@gmail.com i telefona.

U radu prilagođenom okolnostima epidemije koronavirusa u TZG Vinkovaca, prema naputku Ministarstva turizma, imali su obvezu prijaviti u sustav eVisitor sve one osobe koje su se u tom razdoblju zatekle na području našega grada. Tako su ipak imali i dežurstva u Turističkom uredu utorkom i četvrtkom za sve one koji nisu mogli komunicirati putem maila te poslati svu potrebnu dokumentaciju za prijavu boravka.

U “ostani doma” razdoblju djelatnici su osmislili i zanimljivo on-line darivanje „#ostani doma i čuvaj naše Vinkovce”. “Htjeli smo potaknuti naše sugrađane, ali i sve one koji vole Vinkovce da nas prate, komentiraju i svakako jednog dana posjete. Darivanje je kretalo svaki ponedjeljak na određenu temu, a pozvali smo sve da se prisjete nekih lijepih trenutaka na nekom od događanja ili manifestacija u Vinkovcima te da lijepe trenutke podijele s nama u vidu fotografija, komentara i slično. Najsretnije je očekivao simboličan dar”, ističe Marko Jureta, zamjenik direktorice Turističkog ureda TZG Vinkovaca.

Od 4. svibnja, pak, Turistički ured počeo je s redovitim radom, a za sve posjetitelje otvoren je od ponedjeljka do petka, od 8 do 16 sati. Što se aktivnosti tiče, budući da je mandat dosadašnje Skupštine istekao, u pripremi je Osnivačka skupština na kojoj će biti izabrano i Turističko vijeće.

Kada je o manifestacijama riječ, da je sve onako kako bi trebalo biti, pred Vinkovčanima i njihovim gostima sada bi u punom sjaju bili VIII. Rimski dani, kulturna i turistička manifestacija čiji je nositelj TZG Vinkovaca u suradnji s Gradskim muzejom Vinkovci i medijskom kućom Novosti uz potporu Grada Vinkovaca.

“Zbog prilika u kojima smo se zatekli ove godine, nažalost, Rimski dani neće biti u onom obliku u kojem bi trebali biti i kako smo planirali, ali će ipak biti održani. To neće biti od 5. do 7. lipnja kako je planirano, nego otprilike krajem lipnja ili početkom srpnja. Manifestacija će trajati jedan dan. Dakle, ne želimo da ova godina bude bez te manifestacije i ona će biti održana, ali u smanjenom obujmu”, ističe Marko Jureta.

Aktualne su i pripreme za prvu vinkovačku rekreativnu biciklijadu „Tour natur“, koja je jedan od nekoliko novih proizvoda koje je TZG Vinkovaca predvidjela za 2020. godinu. Biciklijada je praktički pripremljena, a bit će održana kada Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavi potrebne smjernice.

Između ostaloga, već su sada aktualne i Vinkovačke jeseni, ali ipak ostaje za vidjeti kako će se razvijati epidemiološka situacija. “Kako mjere budu popuštale tako ćemo se i mi ponašati, odgovorno i savjesno. U svakom slučaju pripremamo se za održavanje Vinkovačkih jeseni, kao i za ostale naše programe, one već poznate i nove turističke proizvode poput vinkovačke biciklijade”, ističe Marko Jureta.