21 C
Vinkovci
Ponedjeljak, 17. lipnja 2024.

U 2022. godini rast će cijene plina i struje

Više od autora

- vl promo-
Josipa Haluška
Josipa Haluška
josipa.haluska@novosti.hr

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić rekao je da će Vlada učiniti sve da od travnja dođe do što manjeg porasta cijena plina i struje, no kako je ipak razvidno da će do njega doći.

Izjavio je to nakon sjednice Vlade, osvrćući se na usvojenu uredbu o udjelu u neto isporučenoj električnoj energiji povlaštenih proizvođača, koji su opskrbljivači električne energije dužni preuzeti od operatora tržišta električne energije.

Na taj način, rekao je Ćorić, povećava se udio koji Hrvatski operator tržišta energije (HROTE) otkupljuje od proizvođača, s 40 na 60 posto. Tu je riječ o fiksnoj cijeni i na taj način će se omogućiti HROTE-u da u 2022. godini s većim količinama isporučene električne energije prema opskrbljivačima po nižoj cijeni utječe i na to da ne dođe do prevelikog povećanja cijena električne energije.

“Znate da su europska i svjetsko tržište doživjeli bum cijena energenata, kako nafte i plina tako i električne energije. Ovo je jedan od alata koji unaprijed poduzimamo kako bi cijena električne energije na proljeće 2022. ostala u nekim normalnim okvirima”, istaknuo je Ćorić. Dodao je da to ne znači da neće doći do poskupljenja, ali da Vlada na ovaj način utječe da to poskupljenje ne bude “eklatantno”, kao što je to bio slučaj u nizu europskih zemalja u proteklim tjednima i mjesecima.

Rekao je i da se u ovom trenutku ne može kalkulirati o tome koliki bi mogao biti porast cijene električne energije jer će to ovisiti o cijeni električne energije u sljedećim mjesecima, kao i hidrološkim uvjetima u Hrvatskoj.“No, ono što imamo priliku vidjeti u drugim zemljama EU nas poziva na oprez i upravo zbog toga ova današnja odluka”, izjavio je.

Dodao je da ne želi kalkulirati o cijenama struje i plina, no da je već sada razvidno da će do njihovog određenog povećanja doći.

Poskupljenje se očekuje u travnju

Ćorić je rekao i da je do sada u sektoru kućanstava spriječen značajniji šok u smislu rasta cijena te da će se učiniti sve i da nakon travnja ove godine, kada se očekuje korekcija cijena struje i plina, taj šok po hrvatsko gospodarstvo i društvo bude što manji.

Spomenuo je i  usvojenu uredbu o uslužnim područjima, tiče se vodno-komunalnog sektora, a njome će se postojećih 170 isporučitelja vodnih usluga u RH integrirati na 41 vodno-uslužno područje. Time će se dobiti 41 univerzalni isporučitelj koji će biti posljedica integracije na pojedinim dijelovima županija širom RH, rekao je.

“Ova odluka je važna jer će se okrupnjavanjem vodnih isporučitelja ojačati njihovi financijski, administrativni i ljudski kapaciteti, s ciljem brže i efikasnije realizacije projekata vodno-komunalne infrastrukture. Prema planu aktivnosti Ministarstva i Hrvatskih voda, vrijednost takvih projekata u sljedećih deset godina nadmašit će 58 milijardi kuna”, pojasnio je Ćorić.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno