-1 C
Vinkovci
Četvrtak, 25. travnja 2024.

U 2023. godini očekuje se završetak nove zgrade knjižnice, ali i početak obnove kazališta

Više od autora

- vl promo-

Dovršetak uređenja i opremanja nove zgrade Gradske knjižnice i čitaonice, energetska obnova zgrade Gradskog kazališta Joza Ivakić te brojne kulturno-turističke priredbe i manifestacije, samo su dio onoga što nas sve očekuje u okviru rada gradskog Upravnog odjela za kulturu i turizam.

Za aktivnosti ovog odjela predviđeno je 56,6 milijuna kuna, odnosno 7,5 milijuna eura, iz ukupne proračunske mase Grada Vinkovaca za 2023. godinu. Od toga je 4,4 milijuna eura osigurano za nastavak provedbe svih započetih projekata.

„Radovi se polako bliže kraju i uskoro nas očekuje završno opremanje 4.500 kvadratnih metara novoizgrađenog prostora gdje će naši knjižničari osim posudbe knjiga, tiskovina i druge građe, organizirati razne izložbe i kreativne radionica za školsku djecu i mlade, predstavljanja knjiga i rad s korisnicima u čitaonicama te brojne druge kulturno-društvene događaje. Važnost izgradnje naše nove knjižnice prepoznalo je i Ministarstvo kulture i medija koje je do sada uložilo u radove 21,5 milijuna kuna“, riječi su Marije Liščić Drmić, pročelnice Odjela za kulturu i turizam.


Cifra od 20 milijuna kuna namijenjena je za rad i djelovanje gradskih ustanova u kulturi. Pročelnica ovdje ponovno naglasak stavlja na Gradsku knjižnicu i čitaonicu Vinkovci u kojoj nastavljaju s provođenjem projekta „Kultura u pokretu” ukupne vrijednosti 4 milijuna kuna. Projektne aktivnosti usmjerene su na korisnike Bibliobusne službe, mlađe od 25 i starije od 54 godine života te pripadnike nacionalnih manjina i osobe s invaliditetom, s velikim brojem radionica, gostovanja i promotivnih kampanja, ali i nabavkom novog modernog vozila što će omogućiti bržu i lakšu dostupnost knjižne građe na području cijele Vukovarsko-srijemske županije.

„U 2023. godini nastavljamo i s projektima energetskih obnova zgrada javne namjene koje imaju status kulturnog dobra, konkretno zgrade Gradskog kazališta Joza Ivakić. Energetska obnova kazališta sufinancirana je od strane Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u ukupnoj vrijednosti od 4,8 milijuna kuna, a odnosi se na zamjenu postojeće vanjske stolarije, uvođenje toplinske izolacije stropne ploče odnosno krovišta i pročelja te zamjenu svih rasvjetnih tijela i rekonstrukciju električnih instalacija“, istaknula je pročelnica Liščić Drmić.

Nadalje, pročelnica govori kako su planirani i pripremljeni projekti energetske obnove zgrade Ateljea umjetnika i Matice Hrvatske te dogradnja smještajnih kapaciteta i opremanje Interpretacijsko-edukacijskog centra sa suvremenicom na Šokačkom stanu koji će dodatno podići turističku i kulturnu ponudu Vinkovaca. Svake godine dodatno se podiže kvaliteta turističke ponude, tako da će se i u 2023. godini nastaviti istim ritmom, pa je tako za manifestacije te razna događanja i aktivnosti osigurano 4,5 milijuna kuna.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno