U 24 sata 78 bolesnika više, u Hrvatskoj ih je sada 206

0
1182
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL

16:00 Nacionalni stožer civilne zaštite danas u 16 sati održao je novu konferenciju za medije te objavio nove podatke o epidemiji koronavirusa u Hrvatskoj.

“U Hrvatskoj imamo 206 oboljelih, što je 49 više od našeg posljednjeg obraćanja javnosti. U 24 sata ih je 78 više”, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš te dodao kako postoje građani koji ne poštuju preporuke, to je nešto što nije dobro i neće pomoći. “Ponavljam svima da poštuju preporuke,” rekao je Beroš.

“Svrha samoizolacije je ta da, ako obole, imaju manji broj osoba koje su mogli zaraziti. Mogu biti zarazni dan, dva prije nego razviju simptome, eventualno samo nužne obiteljske kontakte”, rekao je voditelj Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti HZJZ-a, Bernard Kaić.

“Zbog manjine koji čine ugrozu sebi i drugima donosit ćemo sve rigoroznije mjere. Policija će voditi računa o tome kako se one provode i reagirati svaki put kada se ne provode. Naši životi će se sve više odvijati u zatvorenim prostorima. To se u praksi pokazalo kao nužna mjera. Ljudi ostanite doma, osim onih koji moraju ići na posao, a mi smo odredili tko su oni. Svi poslodavci moraju osigurati sve potrebne mjere”, napomenuo je voditelj Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović.

Ravnateljica bolnice za infektivne bolesti ‘Dr. Fran Mihaljević’ Alemka Markotić rekla je da je dobra vijest da nema novih pacijenata na respiratoru, iako ima novih kandidata.

__________________________________________________________________

10:55 Prvi slučaj zaražene osobe jutros je potvrđen i u Koprivnici. Riječ je o ženi koja se zarazila u inozemstvu, a bila je u samoizolaciji.

10:46 Od petka navečer povećao se broj zaraženih koronavirusom u Krapinsko-zagorskoj županiji i sada ih je u toj županiji pet više, čime je brojka zaraženih došla na 15. Kako je u subotu ujutro izvijestio županijski Stožer civilne zaštite, po dvije su osobe s područja gradova Krapine i Pregrade te jedna s područja Zaboka. Osobe imaju blage simptome te se nalaze u izolaciji kod kuće.

10:09 Danas je potvrđeno 40 novoboljelih osoba novim koronavirusom. U Republici Hrvatskoj 21. ožujka do 10:00 sati potvrđeno je sveukupno 168 oboljelih osoba, priopćilo je Ravnateljstvo civilne zaštite MUP-a.To je 40 slučajeva više nego sinoć i 11 novih od jutrošnje presice Nacionalnog stožera u 9 sati.

10:06 Od petka navečer povećao se broj zaraženih koronavirusom u Krapinsko-zagorskoj županiji i sada ih je u toj županiji pet više, čime je brojka zaraženih došla na 15. Kako je u subotu ujutro izvijestio županijski Stožer civilne zaštite, po dvije su osobe s područja gradova Krapine i Pregrade te jedna s područja Zaboka. Osobe imaju blage simptome te se nalaze u izolaciji kod kuće, stoji u priopćenju Stožera.

_______________________________________________________

29 je novih slučajeva oboljelih od koronavirusa u Hrvatskoj, izvijestio je danas Nacionalni stožer civilne zaštite. Time je ukupni broj porastao na 157. Jučer je i sam ministar Vili Beroš upozorio na eksponencijalni rast bolesnika podijelivši objavu u kojoj se navodi da ako se pojedinci nastave ponašati neodgovorno za 19 dana bismo mogli dočekati talijanski scenarij.

Po jučerašnjim podacima Nacionalnoga kriznog stožera, tri osobe su teško bolesne i spojene su na respirator, a petero je do sada izliječenih.  Najviše je oboljelih u Zagrebu, gdje je utvrđeno 60 slučajeva zaraze. Slijede Istarska županija sa 16 te Primorsko- goranska s 13 potvrđenih slučajeva.  U petak je prvi put potvrđeno u jednom danu više od 20 novih slučajeva zaraze.

Ministar Vili Beroš u 9 sati je izvijestio javnost da je u Hrvatskoj trenutno 29 više zaraženih osoba.

„Dobro je to što je epidemiološka situacija i dalje pod nadzorom i to što imamo podatke o osobama i njihovom kretanju. Međutim, loše je što pojedinci ne poštuju samoizolaciju i upute koje daje Stožer. Kada se ne poštuju pravila postoji mogućnost nekontroliranog širenja. Više ne molim nego zahtijevam da se poštuju mjere stožera. Potrebno je da svi najozbiljnije shvate ovo“, napomenuo je Beroš i dodao kako će zbog manjine koji čine ugrozu sebi i drugima donositi sve rigoroznije mjere.

„Vrijeme je da shvatimo da to nije film nego se događa nama. U klinici primamo sve veći broj ljudi, a na naplatu sada dolaze sva ona nejavljanja i nepoštivanja samoizolacije. Svi oni koji imaju blage simptome i misle da bi mogli imati koronavirus trebaju se javiti telefonom prvo svome liječniku. Ako liječnik procijeni da ima potrebe, onda doći u dom zdravlja, uzet će im se bris koji će se slati u Nastavni zavod za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”. Ako je pozitivan pregledat će se i odlučiti će se hoće li biti mogućnosti za hospitalizacijom. Nema mjesta za lakše slučajeve, hospitalizirat će se samo teži. U Kliniku trebaju dolaziti svi oni koji imaju spoznaju da su dolazili u kontakt s oboljelima, koji kašlju i imaju visoku temperaturu te ih boli u prsima“, podsjetila je još jednom ravnateljica Klinike dr. Fran Mihaljević Alemka Markotić.

„Sada je došlo vrijeme da se zaustavi sve. Intenzivno radimo na daljnjim mjerama Devedeset osoba je u karanteni. Mjera samoizolacije određena je za više od 130 tisuća ljudi. I isto tako imamo više od 900 bliskih kontakata koji su pod epidemiološkim nadzorom“, rekao je Krunoslav Capek, ravnatelj HZJZ-a

U subotu ujutro diljem svijeta je 276,617 oboljelih, od čega 1,060 novih slučajeva zaraze. Preminulo je ukupno 11,419 ljudi, a danas je zabilježeno 39 smrtnih slučajeva. Kritičnih slučajeva je 7,914. Do sada se od virusa Covid-19 oporavilo 91,954 osoba