Ovoga je tjedna Gradsko društvo Crvenog križa Vinkovci provodilo akciju podjele odjeće i obuće iz skladišta. Svakoga se dana u razdoblju od 9 do 12 sati na adresi Josipa Kozarca 10 dijelila zimska odjeća i obuća socijalno ugroženim pojedincima i obiteljima.

“Naglasak je stavljen na zimsku odjeću i obuću jer dolazi hladnije vrijeme. Većina obitelji koje se nalaze u teškom socijalnom položaju imaju po nekoliko djece i jako je teško sve to kupiti. Nasreću, uvijek ima dobrih ljudi koji doniraju odjeću koja im više nije potrebna, a u dobrom je stanju. Roba je izložena na policama i vješalicama te svatko može doći i izabrati si komade odjeće koje treba. Nažalost, na našem području imamo veliki broj socijalno ugroženih obitelji, no isto tako imamo i velik broj donatora”, objasnio je ravnatelj GDCK Vinkovci, Branko Tomić.

Crvenom križu može donirati svatko tako što će robu predati u skladište Crvenog križa svakog dana od 9 do 15 sati. Također, ukoliko netko nije u mogućnosti osobno robu donijeti u skladište, Crveni križ nudi mogućnost da njegovi članovi donaciju preuzmu na kućnoj adresi donatora.

Trenutno članovi GDCK Vinkovci pripremaju još jednu akciju, naime “Solidarnost na djelu”. Akcija, koja traje posljednjih 46 godina, započinje 11. listopada u suradnji s osnovnim i srednjim školama s područja Vinkovaca. Sljedećih mjesec dana prikupljat će se financijska sredstva i materijalna dobra koja će se dijeliti u Tjednu solidarnosti uoči Božića najugroženijim obiteljima. Akcija će se održati u središnjem gradskom parku gdje će građane na štandu dočekati mladi iz OŠ Stjepana Antolovića iz Privlake.

Ove godine obilježava se i 140 obljetnica djelovanja Crvenog križa u Hrvatskoj, a Vinkovci će svoju proslaviti 25. listopada. Na svečanosti koja će biti održana u hotelu Admiral, 25. listopada, vinkovačko Gradsko društvo obilježit će i 65. obljetnicu dragovoljnog darivanja krvi. GDCK iskoristit će priliku da dodijeli priznanja svim volonterima, institucijama, medijima i darovateljima krvi te svima koji su im pružali pomoć u provedbi aktivnosti.

U utorak je Gradsko društvo organiziralo dvije akcije dobrovoljnog darivanja krvi, od kojih je jedna održana u njihovim prostorijama gdje su 32 darivatelja donirali krv i u OŠ Josipa Lovretića u Otoku gdje su 44 osobe darivale krv.

Na koncu, sljedeća akcija darivanja krvi u organizaciji Crvenog križa održat će se 10. listopada u Zdravstvenoj i veterinarskoj školi dr. Andrije Štampara u Vinkovcima pod nazivom Prvi put darujem krv.