16 C
Vinkovci
Petak, 24. svibnja 2024.

U Andrijaševcima održana početna konferencija projekta “Sunčani krovovi”

Više od autora

- vl promo-
Aneta Pšihistal
Aneta Pšihistal
aneta.psihistal@novosti.hr

U Andrijaševcima je danas održana početna konferencija projekta „Sunčani krovovi” kroz koji će općine Andrijaševci, Stari Jankovci i Privlaka dobiti ukupno 11 integriranih fotonaponskih elektrana na zgrade javne namjene u vlasništvu općina.

U općini Andrijaševci solarni paneli bit će postavljeni na pet objekata, zgradu Općine, Sportskog centra, Ribičkog doma, Stare škole i Zadruge. U općini stari Jankovci također je u planu pet objekata, zgrada Općine, EKO Jankovaca, DV Krijesnica, ŠD Croatia Novi Jankovci i NK Vidor Matijević Srijemske Laze. U općini Privlaka solarne panele dobit će DV Privlaka.

Projekt je financiran iz Financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora (EGP) za razdoblje od 2014. do 2021. godine u okviru provedbe programa “Energija i klimatske promjene”. Riječ je o bespovratnim sredstvima u iznosu od 85 % posto dok općine iz proračuna sudjeluju sa 15 %.

„Ukupna vrijednost projekta je nešto više od 286 tisuća eura, a iznos bespovratnih sredstava je 243 tisuće eura”, istaknula je Marijana Lončar, voditeljica projekta.

Projekt je započeo 24. svibnja ove godine, a trajat će do 22. veljače 2024. godine. Nositelj je Općina Andrijaševci.

„Mi imamo tendenciju da postanemo energetski neovisna općina i ovo je jedan od koraka koji poduzimamo u tom smjeru. Do sada postavili smo solarnu LED rasvjetu na našu biciklističku stazu što je jedan od pilot projekata uopće u Hrvatskoj. U tijeku je su radovi na vrtiću, a i u tom projektu imam isti pristup kada je riječ o energiji, kao i na svim našim objektima koji su u fazi pripreme odnosno ishođenja građevinskih dozvola”, istaknuo je Ante Rajković, načelnik općine Andrijaševci.„Uvrstili smo one objekte javne namjene gdje je potrošnja energenata najveća i gdje je fluktuacija ljudi najveća. Očekujemo uštedu između 10 i 15 tisuća eura godišnje, a ta sredstva će sigurno biti utrošena u bolju kvalitetu života naših mještana”, istaknuo je Dragan Sudarević, načelnik općine Stari Jankovci.

„Općina Privlaka u ovom projektu kao partner ima jedan objekt, a to je naš dječji vrtić. Za nas je važno da će taj projekt u cijelosti smanjiti utrošak električne energije, a znamo što to znači u današnje vrijeme poskupljena energenata. Također, znamo što ovakvi projekti znače u zaštiti okoliša”, istaknuo je Darko Galić, načelnik općine Privlaka.

Zadovoljstvo projektom izrazio je i župan Damir Dekanić.

„U ovom vremenu kada su energenti najprimarnija stvar i ono što nas najviše može iznenaditi i najviše koštati, ovakvi izvori energije su itekako dobro došli. Ovo je izuzetno dobar projekt, dobra inicijativa, i nadam se kako će ih biti u budućnosti što više i kako će sva regulativa koju je potrebno donijeti da bi se ubrzali ovi procesi, biti u skoro vrijeme donesena”, kazao je župan Dekanić.

Postavljanjem integriranih fotonaponskih elektrana kroz ovaj projekt bit će povećana godišnja proizvodnja za 175,75 MWh iz energije Sunca i smanjena godišnja emisija CO2 za 58 tona, a troška za potrošenu električnu energiju u ovih 11 objekata više neće biti.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno