21 C
Vinkovci
Četvrtak, 18. kolovoza 2022.

U domaćim kinima instant klasik Ja, Daniel Blake neuništivog Kena Loacha

Više od autora

- vl promo-


Ja, Danel Blake (u kinima) [St1]

Pobjednik Cannes film festivala ‘Ja, Daniel Blake’ (I. Daniel Blake, 2016.) od jučer 9. ožujka prikazuje se u kinima diljem Hrvatske.

Ponosni vlasnik Zlatne palme iz Cannesa 2016. ‘Ja, Daniel Blake’, film je 80-godišnjeg Kena Loacha, socijalista i ljevičara, koji je veći dio svog filmskog opusa posvetio malim ljudima i borbi za radnička prava. Dirljivu dramu o 59-godišnjem stolaru iz Newcastlea, koji nakon srčanog udara nikako ne može izboriti pravo na novčanu naknadu zbog nesposobnosti za rad pa slijedom događaja upada u nemilosrdni mlin državne birokracije koji ga melje do krajnjih granica, The Time je proglasio ‘instant klasikom’, Variety ‘djelom bolne i dirljive važnosti’, a unatoč ozbiljnoj temi, miljenik je festivalske publike koju nakon posljednje scene redovito ostavlja u suzama (nagrada publike za najbolji film u Locarnu, San Sebastianu, Stockholmu…).

‘Ja, Daniel Blake’ i dalje diljem svijeta skuplja festivalske nagrade, a na njegovom je debelom ‘kontu’ i nagrada BAFTA-e za najbolji britanski film prošle godine, kao i nagrada  za režiju Kenu Loachu Europske filmske akademije, tzv. Europskog Oscara.

Da bi na svojoj koži osjetili kako je biti u raljama okrutne države koja nema sluha za siromašne i ranjive, revni Ken Loach glumce je poslao u socijalnu službu i dao im formular od 52 stranice da ga ispune, te naglasio svoju motivaciju za ovaj film:

Ja, Danel Blake (u kinima) [St2]

‘Država zna što čini. Zna da stvara kaos u životima ljudi. Zna da narušava njihovo zdravlje. Ekonomska struktura je toliko krhka, rješava se radnika, a treba ih kao potrošače. Ljudi koji na kraju ispaštaju su oni kojima je pomoć najpotrebnija. To je razgovor koji moramo povesti. Nije dovoljno dati novac u humanitarne svrhe. Moramo propitkivati cijeli ekonomski sustav.’

Scena ekscesa Daniela Blakea na ulici u znak bunta prema tretiranju građana, kada jasno i glasno traži svoja prava i ispisuje na zidu da je on osoba imena i prezimena a ne samo obična brojka u sustavu, prerasla je u simbol borbe za čovječnost i ljudsko dostojanstvo, pod krilaticom ‘Svi smo mi Daniel Blake’.

Iskusni Ken Loach vratio se u velikom stilu, a ‘Ja, Daniel Blake’ na velikom platnu pogledajte u najbližem kinu.

TRAILER TITLANI: JA, DANIEL BLAKE [2016]

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno