16 C
Vinkovci
Nedjelja, 26. svibnja 2024.

Prva zvjezdarnica u našoj županiji u Drenovcima dobila astronomsku kupolu i teleskop

Više od autora

- vl promo-

Zvjezdarnica OŠ “Franjo Hanaman” u Drenovcima, u Vukovarsko-srijemskoj županiji je, kako nam je kazao suradnik na projektu “Od ideje do STEM vještina u školama” profesor Josip Krpan, od Otona Kučere do danas, najveći astronomski projekt u županiji.

Naime, riječ je o projektu “Od ideje do STEM vještina u školama” u kojega je uključena Osnovna škola, a kroz koji je dio usmjeren upravo astronomiji. ”Bili smo u kontaktu s ravnateljicom OŠ „Franjo Hanaman” Drenovci Marijanom Raguž koja je nositelj cijelog projekta, zatim smo predložili zvjezdarnicu i uz pomoć Rijeke koji imaju dobre teleskope i rade kupole, uspjeli kroz taj projekt progurati 50-ak tisuća eura. Ima težinu i postavljen je poluprofesionalni teleskop s moderniziranom kupolom, a sve može ići preko računala. Postavljaju se temelji za novi Centar izvrsnosti gdje će djeca raditi astronomske radove za natjecanja, a već imamo program što ćemo raditi i snimati”, pojasnio je Krpan.

Za montiranje kupole i teleskopa bili su zaduženi Zlatko Ciganj i Andrej Dundović, a učenik vinkovačke Gimnazije Ivan Galunić jučer je prvi gledao kroz teleskop.


Kako navodi Krpan, bit će organizirane promatranja za učenike i turističke ture za sve ostale zainteresirane, što će, vjerujemo, privući velik broj ljudi upravo u Drenovce.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno