Na sjednici Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem, 5. listopada 2020. godine u Našicama, potpisan je II. Dodatak Razvojnom sporazumu za područje Slavonije, Baranje i Srijema koji je obuhvatio 38 novih razvojnih i strateških projekata među kojima je i projekt izgradnje Centra za preradu GMO free soje u Drenovcima.
Projekt izgradnje i opremanja Centra za preradu GMO free soje prepoznat je kao strateški projekt regionalnoga razvoja Vukovarsko-srijemske županije, a doprinijet će rješavanju problema i ograničenja te razvoju i unaprjeđenju gospodarstva na području županije. Ukupna vrijednost projekta procjenjuje se na 40 milijuna kuna, a zauzimat će oko 2.500 m2 na čestici koju je osigurala Općina Drenovci.
Lokacija je odabrana, napominje Andrija Matić, pročelnik županijskog Upravnog odjela za poljoprivredu, s obzirom na to da u krugu od 30 km, u jedinicama lokalne samouprave Drenovci, Vrbanja, Gunja, Bošnjaci, Nijemci, Otok i Privlaka, po evidenciji Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ruralnom razvoju i ribarstvu, čak 450 poljoprivrednih gospodarstava proizvodi soju na gotovo 10.000 ha te postiže prinose od oko 30.000 tona za preradu dok se na cijelom području županije prosječno godišnje zasije oko 24.000 ha s prinosima preko 65.000 tona.
“Centar će biti kapaciteta za petnaestodnevne potrebe do 2.000 tona, a s obzirom na izlaznu vrijednost obrađenog proizvoda i da sličan ne postoji u RH imat će i zadaću organiziranja primarnih proizvođača, suradnju sa sjemenarskim kućama, s korisnicima nositeljima znaka GMO free te će uključiti i postojeće mikro prerađivače u sustav certificiranja i stjecanja prava na znak GMO free soja. Izgradnjom Centra riješit će se problem neizvjesnosti plasmana, neorganiziranosti primarnih proizvođača, smanjiti kolebanje cijena soje i stočarskih proizvoda, značajno smanjiti potreba za uvozom, a u narednim fazama omogućit će se postizanje većih cijena kroz proizvodnju hrane za ljude”, ističe Andrija Matić.

Trenutačno u realizaciji je projekt „Izrada projektno-tehničke dokumentacije Centra za preradu GMO free soje“ za koji je Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstva potpisan 6. studenoga 2019. godine između Vukovarsko-srijemske županije, Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU te Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU. Projekt ukupne vrijednosti 1.402.940,00 kuna sufinancira se bespovratnim sredstvima u iznosu 85% ukupnog iznosa, odnosno 1.192.499,00 kuna, osiguranim u okviru Poziva za iskaz interesa za dodjelu nepovratnih sredstava iz Prioritetne osi 10 – Tehnička pomoć Operativnog programa “Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020.” za sufinanciranje pripreme strateških projekata regionalnoga razvoja u Slavoniji, Baranji i Srijemu. Vukovarsko-srijemska županija uz pomoć suradnika na projektu, Razvojne agencije Vukovarsko-srijemske županije, provodi projekt u partnerstvu s Općinom Drenovci te zajedno s partnerom sufinancira razliku od 15% ukupnog iznosa, odnosno 210.441,00 kuna. Prema planu do 1. svibnja 2022. godine bit će izrađena cjelokupna projektno-tehnička dokumentacija, ishođena građevinska dozvola i izrađena studija izvodljivosti.