5 C
Vinkovci
Nedjelja, 3. ožujka 2024.

U Etnološkom postavu vinkovačkog muzeja predstavljena knjiga “Magija na Hrvatskome povijesnom prostoru”

Više od autora

- vl promo-

U Etnoločkom postavu vinkovačkog muzeja danas je predstavljena knjiga „Magija na Hrvatskome povijesnom prostoru“ autora Denivera Vukelića. Bogato je opremljena umjetničkim, povijesnim i suvremenim slikama i ilustracijama te prikazima magijskih zapisa i magijskih predmeta.

“Knjiga odgovara na pitanja u kojoj su mjeri magijske predodžbe, prakse i vjerovanja utjecali i još uvijek utječu na ljudske živote, kulturu i svakidašnjicu, govori Vukelić, autor čiji su putevi, kojima nas vodi kroz knjigu, obilježeni zadivljujućim antropološkim, etnografskim i etnološkim podatcima, uzbudljivim i manje poznatim povijesnim činjenicama s daškom psihologijske i sociološke misli te pomno odabranim metodama prikaza uvijek zanimljive komparativne religije.


Urednica Sonja Miličević Vukelić preporučuje je svima koji žele saznati što je to prirodna magija, što korisna drevna mudrost, a što zloćudna magijska praksa, tko su bajalaci i bajalice, grabancijaši, sihiribazi, babalawe ili pak žele istražiti kako je povijest razlikovala šarlatane i šarlatanke od magijskih praktičara i praktičarki, vilenice od vještica, travarke od
uročica, dobre vračeve od loših, ali i mnogo više.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno