U Gradskom kazalištu “Joza Ivakić” Vinkovci večeras je prikazan dokumentarni film “Obrana Nuštra” Hommage produkcije, čiji je autor i scenarist Mirko Adžaga, a redatelj Kristijan Milić.
“Već više od deset godina istražujem Domovinski rat i skupila se velika količina materijala, dokumenata i razgovora s više od stotinu branitelja Nuštra, temeljem čega smo pokušali rekonstruirati što se događalo 5. listopada 1991. godine i pretočiti to u dokumentarni film. Išli smo prvo na natječaj HRT-a, ali nismo prošli, a onda smo se javili na natječaj Ministarstva hrvatskih branitelja za dokumentarni film gdje i prolazimo i 2018. krećemo sa snimanjem. Snimali smo u Nuštru i u Zagrebu, a igrane scene smo odradili u Vukovaru u vojarni. Po ugovoru trebali smo isporučiti 30 minuta, a mi smo isporučili film u trajanju od 53 minute”, istaknuo je uoči projekcije Nuštarac Mirko Adžaga (48), branitelj Nuštra, umirovljeni časnik, zaljubljenik u povijest, istraživač, sakupljač starina, autor ratnog romana “Vatrene ulice”…
Ovaj film, kazao je, govori samo o 5. listopadu 1991. godine, danu kada je po drugi put i konačno obranjen Nuštar, a želja je u konačnici dobiti serijal, odnosno uz ovaj film o drugom napadu na Nuštar, snimiti i filmove o padu Marinaca i Cerića te prvom napadu na Nuštar.
“U ovom filmu obrađen je samo 5. listopada gdje smo željeli točno, faktografski prikazati što se događalo. U tom napadu poginulo je pet branitelja i ubijeno šest civila, koji imaju svoja imena i prezimena i mi ih navodimo, kao i još čitav niz konkretnih podataka o tijeku bitke. U filmu nema nikakve patetike, mene zanima događaj i idemo rekonstruirati taj događaj i aktere koji su bili, a došli smo, primjerice, i do podataka da je taj napad vodila njihova elitna I. gardijska brigada tadašnje JNA iz Beograda kojoj je bila pridodana 252. brigada iz Kraljeva. Inače, u odnosu na ostala mjesta koja su se našla na meti neprijatelja,  Nuštar ima posebnosti. Prva posebnost Nuštra je u tome što su kada su ušli u selo redom palili svaku kuću, to ni u jednom drugom mjestu nisu radili. Druga posebnost su aerosolne bombe koje su bačene jedino na Nuštar i nigdje drugdje u Hrvatskoj. Treća posebnost je da su se borbe dva puta vodile u središtu Nuštra, a selo nije palo. To su posebnosti koje su po meni jako važne”, istaknuo je Mirko Adžaga.