18 C
Vinkovci
Subota, 25. lipnja 2022.

U Gradskom kazalištu “Joza Ivakić” Vinkovci počeo rad na novoj predstavi

Više od autora

- vl promo-
Aneta Pšihistal
Aneta Pšihistal
aneta.psihistal@novosti.hr
U Gradskom kazalištu „Joza Ivakić” Vinkovci danas je održana konferencija za medije u povodu početka rada na novoj predstavi „Što žena umije”, koju Gradsko kazalište „Joza Ivakić” radi u koprodukciji s Gradskim kazalištem Kristalne kocke vedrine Sisak.
Autorski tim predstavio je ravnatelj Zdenko Rečić. A u novoj predstavi prema motivima istoimene jednočinke Marije Jurić Zagorke, dramatizaciju, tekst i režiju potpisuje Biljana Čakić, scenograf je Davor Molnar, kostimograf Zdenka Lacina, a dizajn plakata i programske knjižice radi Mirela Andabak. Glumački ansambl čine Matea Marušić, Selena Andrić, Vladimir Andrić, Vedran Dakić, Zorko Bagić i Nataša Veselinović. Kako je istaknuto, mladi Vinkovčanin Vedran Dakić, koji je prošle godine diplomirao na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku, novi je član glumačkog ansambla vinkovačkog kazališta kao glumac-pripravnik.
„Probe su počele prije desetak dana, a predviđeni datum premijere je petak, 5. ožujka, u 20 sati. Nadamo se kako će se epidemiološke mjere do tada ublažiti tako da što veći broj gledatelja može doći na premijeru odnosno reprizne izvedbe”, istaknuo je Zdenko Rečić.
Redateljica Biljana Čakić, inače Vinkovčanka, izrazila je zadovoljstvo što joj se pružila prilika raditi predstavu u vinkovačkom kazalištu i to s jednom vrlo zanimljivom temom. „Što žena umije”, kazala je, tekst je Marije Jurić Zagorke iz 1901. godine, a zanimljiva je njegova sudbina na kazališnim daskama. To je njezin prvi tekst koji je izveden u Hrvatskom narodnom kazalištu, kada se ona potpisala sa tri zvjezdice. Predstava je postigla veliki uspjeh, ali kada se doznalo tko stoji iza tri zvjezdice, priča dobiva obrat.
„Izveli su tu predstavu i sjajno je uspjela. Publika je bila oduševljena, a pojavili su se svi slojevi društva. Zagorka je taj tekst napisala kao ismijavanje austro-ugarskog secesijskog društva i to su bile opće ovacije do trena kada se doznalo da je to pisala žena i da je to pisala Zagorka. I to je postala „literatura za kravarice” istog trena”, istaknula je Biljana Čakić.
Predstavu po motivima ove humoreske sada će izvesti glumci vinkovačkog kazališta. Temu muško-ženskih odnosa, kojom se Zagorka intenzivno bavila, uprizorit će na dvije razine, u onom vremenu kada su se žene borile za svoja prava te u današnjem vremenu, kada se, u situaciji u kojoj žene rade sve, na neki način može reći da se za svoja prava bore muškarci, kazala je Biljana Čakić.
Predstavi, u kojoj se obnavlja i uspomena na Antuna Gustava Matoša, koji je bio najveći Zagorkin oportunist, cilj je nasmijati, što je i Zagorka nastojala, ali se, kao i kod nje, tematizira niz ozbiljnih problema, koji se i danas događaju, od onih u muško ženskim odnosima do odnosa između pisaca, u kulturi, gdje su uvijek jedni bili protiv drugih, a ne jedni za druge, kazala je Biljana Čakić.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno