Kako je na redovitoj konferenciji za medije izvijestio Stožer civilne zaštite RH u posljednja 24 sata zabilježeno je 11 novih slučajeva zaraze koronavirusom. Ukupan broj zaraženih sada je 2.187. Broje testova povećan je za 668 testova te je do sada ukupno testirano 44.886 osoba. Postotak zaraženih je 4.87 %, izvjestio je ministar zdravstva Vili Beroš.
Na respiratoru je trenutačno 13 bolesnika, a u protekla 24 sata preminule su tri osobe. Riječ je o korisnicima Doma za starije osobe, kroničnim bolesnicima koji su preminuli u Općoj bolnici Koprivnica. Broj preminulih sada je 90.
U protekla 24 sata izliječena je 31 osoba, a broj ukupno izliječenih je 1.764 osoba.
Davor Božinović, načelnik Stožera, izvijestio je da se ukidaju e-propusnice, koje će, ukoliko dođe dođe do epidemiloških promjena koje to budu zahtijevale, biti vraćene.
Božinović je najavio i kako će od 13. svibnja biti moguć rada teretana i održavanje treninga, a 18. svibnja trebala bi biti donesena odluka o popuštanju mjera za održavanje programa i manifestacija na otvorenom i zatvorenom te bi trebali s radom početi i bazeni.
Poznato je da od sutra, u propisanim uvjetima, počinju s radom ugostiteljski objekti i trgovački centri, uspostavlja se međugradski cestovni i željeznički promet, otvaraju se nacionalni parkovi i parkovi prirode te omogućava održavanje proba umjetnika i djelatnika u kulturi, pojedinačno i u manjim skupinama. Dozvoljeni broj za društvena okupljanja sada je 40 umjesto 5.