Od jučer u Hrvatskoj imamo 39 novooboljelih osoba, dakle ukupno je 1.871 osoba pozitivna na COVID-19, testirano je od jučer 2.539 uzoraka, što je značajno povećanje u odnosu na prethodne dane. U protekla 24 sata preminulo je osam bolesnika, svi su imali teške kronične bolesti, a šestero njih je bilo na respiratoru. Podaci su to Nacionalnog stožera civilne zaštite izneseni na današnjoj medijskoj konferenciji.

“Tražimo balans između svakodnevnih aktivnosti i odolijevanja zarazi. Na primjeru drugih zemalja znamo da u velikom opterećenju može doći do urušavanja zdravstvenog sustava. U narednom razdoblju poduzet ćemo dodatne mjere prilagodbe zdravstvenog sustava. To nije lako napraviti jer moramo omogućiti tu brzu tranziciju, ali upravo to je u tijeku i sljedeći tjedan će ići jasne upute o novom načinu funkcioniranja zdravstvenog sustava prema pružateljima i korisnicima” istaknuo je ovom prigodom ministar zdravstva Vili Beroš.

Ministar Božinović poručio je da će se u mjere popuštanja ići vrlo oprezno. “Činjenica je da Hrvatska uspijeva držati ovu epidemiološku sliku kontrolabilnom. Od samog starta imamo dvoznamenkasti rast oboljelih. Održavamo linearan rast, što nam omogućava promišljanje o mjerama koje će potaknuti određene dijelove gospodarstva”, istaknuo je Božinović.

Dodao je i da su produžili još četiri mjere, odnosno onu o načinu održavanja pogreba, o pravilima prilikom sklapanja braka i životnih partnerstva, mjeru koja se tiče sportskih i dječjih igrališta te zabrane uplovljavanja brodovima u međunarodnoj plovidbi.