Ravnatelj HZJZ-a Krunsolav Capak izvijestio je da je u posljednja 24 sata 208 novih slučajeva zaraze. Trenutno oboljelih je 961. Dvije su osobe preminule. ”I dalje su vodeći Splitsko-dalmatinska županija i Zagreb, u drugima je značajno manje”, rekao je Capak.

Ravnateljica Infektivne klinike Alemka Markotić rekla je da je u Zagrebu dvoje pacijenata na respiratoru. Većina kliničkih slika je blagog oblika. Nije veliki ukupan broj hospitaliziranih u odnosu na oboljele. Obratila se mladima da shvate da su slike blage jer su većinom inficirani mladi. Prosječna dob je 30-ak godina. ”Moraju biti odgovorni zbog drugih, ne zbog samih sebe. Bit će sa starijima, bolesnima, vratit će se u škole, na fakultete, na radna mjesta”, istaknula je. Kaže da se ne moraju potpuno odreći zabave, ali da trebaju biti odgovorni. ”Molim mlade koji su uvijek i svugdje bili predvodnici u dobrim stvarima, da nam pomognu da obuzdamo te brojke”, apelirala je.

Ministar Davor Božinović rekao je da prate situaciju u drugim zemljama i da s tamošnjim vlastima komuniciraju da nije ista situacija u svim županijama. ”Sve je ovo dio jednog pristupa zemalja koje bi željele da najesen imaju što stabilniju epidemiološku situaciju”, naglasio je. Kaže da je veći dio hrvatskih županijama u zelenom, a svega tri županije su u crvenoj zoni. Kaže da je teško zamisliti mlade da se na ljetovanju žele pridržavati distance.

”Ako se na nekoj površini detektira virus, ne mora značiti da je virulentan”, rekla je Markotić komentirajući slučaj virusa na zaleđenim proizvodima. Istaknula je da nema jasnih pokazatelja da je aerosol naćin prijenosa. Više je puta pozvala na pridržavanje mjera – higijenu i distancu.

Capak je rekao da je 10 županija prema slovenskim kriterijima u zelenoj zoni. Dvije su u crvenoj – Vukovarsko-srijemska i Splitsko-dalmatinska. Rekao je da je Nizozemska nama uvela mjere, a imaju lošiju situaciju od nas. ”Mi imamo puno bolju situaciju nego naši istočni susjedi, a u svim zemljama zapadne Europe raste broj oboljelih. Hrvatska nije izoliran slučaj”, rekao je. Također je izvijestio da se većina zaraženih u Zagrebu vratila se s ljetovanja.

”Ne vjerujem da će doći do kolapsa zdravstvenog sustava”, rekao je Capak i priznao da nedostaje liječnika u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, osobito obiteljske medicine. Markotić je rekla da nisu popunjeni bolnički kapaciteti, a ako ne budu dovoljni dići će se ostali poput Arene.

Markotić je ponovila da se testiranja rade na temelju medicinske indikacije. Na pitanje zašto nisu u potpunosti zatvoreni noćni klubovi, Božinović je rekao da pokušavaju napraviti održivi balans između života koji se mora odvijati i zaštite zdravlja ljudi. ”Naravno da nam je svaki gost važan i dobrodošao i brojke pokazuju da se turisti ovdje osjećaju dobro”, ocijenio je.