Foto: Igor Kralj

Nacionalni stožer objavio je nove podatke o koronavirusu u Hrvatskoj.

“Danas je 57. dan od pojave korone. Imamo novih 27 slučajeva, ukupno 1908. Testirano je 26274 ljudi, jučer 664, postotak od 7,26 pozitivnih. Od jučer je preminula jedna ženska osoba, 1932. godište sa značajnim kroničnim bolestima. Ukupno je preminulo 48 bolesnika. Na resporatoru je 18 bolesnih. Oporavljenih imamo 801. Iz dana objavljujemo podatke koje smo prikupili od 12.45 prvog dana do 12.45 drugog dana. Lokalni mediji objavljuju u drugim vremenskim periodima, zato su drugačije brojke”, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš.

Ministar Davor Božinović komentirao je kada bi se mogao olakšati prelazak granice sa susjednim zemljama.

“Mi smo prije nekoliko dana produžili odluku o zabrani prelaska granica koja je usklađena na razini EU. Mi ćemo pratiti što se zaključi na razini Europe. Kad govorimo o spajanju obitelji, to su izuzeci. A ima i još nekih izuzetaka”, rekao je Božinović dodavši da bi se neke mjere mogle popustiti i u školama i vrtićima. „Napravit ćemo procjenu  rizika i reći što svaka pojedina situacija znači za broj oboljelih. Onda će vlada donijeto odluku. Ono što ja znam, što sam čuo, pročitao, a i sam predajem na fakultetu, nastava online ide dobro i nema razloga da se godina ne završi tako”, istaknuo je.

Što se tiče ukidanja zabrane održavanja misa, Božinović je napomenuo kako se radi na tome da se napravi jedna fazna izlazna strategija, strategija popuštanja mjera. Kada to bude dovršeno, a trebalo bi biti ovaj tjedan, znat će se više o svemu. Važno je da sve bude dobro usklađeno s potrebama raznih dionika u društvu, a s druge strane da se napravi određena procjena epidemiološkog rizika u tom trenutku.

“Vlada će izaći sa svojom strategijom. O tome se i radi, priotitete će postaviti Vlada u skladu s epidemiolozima. Mi svima preporučujemo da se pokušaju prilagoditi. Ova situacija će potrajati”, kazao je Božinović.

“Mi imamo neko vrijeme blagi silazni trend. Manje oscilacije nisu toliko bitne. Linija novooboljelih dnevno lagano pada, a mi se nadamo da će taj pad biti veći. Procjenjujemo situaciju s čitavim nizom parametara”, rekao je ravnatelj HZZJ-a Krunoslav Capak.