16 C
Vinkovci
Četvrtak, 13. lipnja 2024.

U Hrvatskoj 3053 novooboljela od koronavirusa

Više od autora

- vl promo-
Tihana Papac
Tihana Papachttps://novosti.hr
tihana.papac@novosti.hr

U posljednja 24 sata u Hrvatskoj je koronavirus potvrđen kod 3053 osobe, što je porast od 56 posto u odnosu na prošlu srijedu, izvijestio je ministar zdravstva Vili Beroš na sjednici Vlade.

Najveći broj novih slučajeva zaraze je među mladima, u dobi od 9 do 19 godina, te populacijom u dobi od 40 i 49 godina, a medijan dobi zaraženih sada iznosi 36 godina, ustvrdio je. Udio zaraženih u broju testiranih je 28,24 posto. Na bolničkom liječenju je 939 osoba, od kojih je 131 osoba na respiratoru, izvjestio je ministar.

“Porast broja novozaraženih od 56 posto u odnosu na proteklu srijedu poziv je na dodatnu, prijeko potrebnu dozu opreza. Preveliki rezervoar necijepljenih delta varijanti koronavirusa omogućava značajan manevarski prostor za širenje”, istaknuo je.

U proteklih tjedan dana, od ukupnog broja hospitaliziranih, njih 70,8 posto nije bilo cijepljeno niti jednom dozom cjepiva, izvijestio je ministar. Na respirator je u tom razdoblju stavljeno 100 osoba, od kojih čak 86 posto nije cijepljeno niti jednom dozom.


Poručio je međutim, da porast broja novozaraženih u četvrtom valu pandemije donosi blaži porast hospitaliziranih u odnosu na dva prethodna vala.

“Broj hospitaliziranih u ovom trenutku zaostaje za brojem zaraženih, što je posljedica cijepljenja građana”, ocijenio je Beroš.

Dodao je da je do jučer, u Hrvatskoj cijepljeno 55.38 posto odraslog stanovništva, a treću dozu dobilo ke 1489 osoba.

Među zdravstvenim radnicima, obuhvat cijepljenja je 73 posto, a najviše je cijepljenih liječnika. Cijepljeno ih je gotovo 80 posto, a uz one koji su imunizirani zarazom, postotak zaštićenih liječnika doseže gotovo 90 posto.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno