U Hrvatskoj 361 osoba zaražena koronavirusom, 46 više nego jučer

0
420
Foto: POOL/PIXSELL

Nacionalni stožer civilne zaštite u 9 je sati objavio nove podatke o broju zaraženih koronavirusom u Hrvatskoj.

Na početku press konferencije ministar unutarnjih poslova Davor Božinović apelirao je na građane da, unatoč snježnoj idili, ostanu doma jer nije vrijeme za snježne radosti.

“Molim sve roditelje da ne izlaze s djecom na snijeg. Ako to naprave, policija će ih vratiti doma. Ostanite kući”, rekao je.

Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je kako je u Hrvatskoj ukupno 361 osoba zaražena, 46 više od jučer. U Gradu Zagrebu je 163 zaraženih.

 „Jutros imamo ukupno 361 bolesnika s potvrdom Covid-19, što je 46 bolesnika više u odnosu na jučer u 16 sati. Iako ta brojka na prvi pogled zvuči velika, zadovoljni smo jer je nešto manja od onoga što smo očekivali. Ukupno je testirano 3013 bolesnika, došlo je do pogoršanja kliničkog stanja kod jednog bolesnika pa sada imamo 6 na mehaničkoj ventilaciji s tim da je njihovo stanje i dalje stabilno“, istaknuo je Beroš i dodao kako je broj novozaraženih manji od očekivanih.

„Kada govorimo o prosječnoj dobi bolesnika, ona je 49,05 godina, 56 posto oboljelih su muškarci, a 44 žene. U dobnoj skupini od 60 do 70 godina imamo 12,7 oboljelih, odnosno od 70 do 80 godina 6,1 oboljelih. To su dobri rezultati, možemo i moramo bolje“, dodao je.

Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“ rekla je kako je šest bolesnika na respiratorima, no kako s njima rade sjajni ljudi i nada se da će im uspjeti pomoći. U bolnici je 39 bolesnika i još jednom moli sve da se pridržavaju mjera.

Šef HZJZ-a Krunoslav Capak ponovio je kako je nužno održavati sve mjere higijene te da se oni koji su u samoizolaciji ne smiju izlaziti.

“Vremenske prilike, hladnoća i snijeg ponovno su nas vratile u zatvorene prostore. Moram naglasiti nekoliko stvari koje se tiču sprečavanja širenja u zatvorenim prostorima. Od iznimne je važnosti da se držimo higijenskih preporuka o kojima govorimo već mjesec dana, a to je redovito i često higijensko pranje ruku, redovito čišćenje i dezinfekcija svih površina koje se često dodiruju”, napomenuo je Capak.

U gradu Zagrebu je oboljelo 163, u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji 2, u Brodsko-posavskoj 2, Dubroivačko-neretvanska 19, Istarska 34, Karlovačka 16, Koprivničko-križevačka 1, Krapinsko-zagorska 28, Ličko-senjska 1, Međimurska 1, Osječko-baranjska 13, Primorsko-goranska 28, Sisačko-moslovačka 5, Splitsko-dalmatinska 17, Šibensko-kninska 14, Varaždinska 11, Zadarska 3, Zagrebačka 3.