U protekla 24 sata zabilježena su 92 nova slučaja zaraze koronavirusom, pa je broj trenutno aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas 1.204, od toga su 132 osobe na bolničkom liječenju, a pet pacijenata na respiratoru. U protekla 24 sata testirano je 1.804 osoba, javljaju iz Nacionalnog stožera civilne zaštite.

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak naglasio je da danas nema novih žarišta, te da je dopunjena odluka o obaveznom nošenju maski.

“Proširena je odluka na pošte, banke i sve druge institucije gdje ljudi dolaze u bliski kontakt i čekaju uslugu. Također se to odnosi na sve uslužne djelatnosti, pedikeri, frizeri itd. Dosad je to bila preporuka sad je obveza”, pojasnio je Capak. Dodao je da su cijenu testova odredili u dogovoru s HZZO-om. “Mi smo imali tu cijenu formiranu na PCR uređaju za druge viruse. Kasnije su došli novi testovi i svi oni koji ih imaju su spremni na razgovore o smanjenu cijena. Naša je procjena da će cijena biti puno niža nego sada. U petak će biti sastanak na kojem će biti predočene cijene. Što se tiče javnog natječaja, moja ustanova je provela natječaj za nabavu reagencija koje nama trebaju. I dalje radimo po istom principu, po zakonu i tako pretpostavljam rade i druge ustanove” poručio je Capak.

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti Alemka Markotić, odgovarajući na pitanje jesu li se promijenili dominantni simptomi kod pozitivnih osoba, kazala je da je opći dojam da su kliničke slike blaže.

Napomenula je i da je ljetno vrijeme te da su stoga moguće izraženije neke probavne tegobe. Istaknula je da je hospitalizirano i pet mlađih osoba s težim simptomima, od kojih najmlađa ima 16 godina. Svi su oni, dodaje Markotić, potencijalni kandidati za respirator, a zajedničko kod tri od pet osoba je pretilost.