6 C
Vinkovci
Četvrtak, 8. prosinca 2022.

U Hrvatskoj od multiple skleroze boluje 7 tisuća ljudi

Više od autora

- vl promo-

Udruga MS TIM Hrvatska obilježila je Nacionalni dan multiple skleroze, ove godine u Sutivanu na Braču.

“Na Svjetski dan multiple skleroze, kada svake godine organiziramo akciju „Svaki korak se broji”, priključuje se cijela Hrvatska, a na Nacionalni dan običaj je doći u mjesto koje je najbolje organizirano i koje je imalo najviše koraka, a ovaj put to je bio Sutivan”, govori nam predsjednica Udruge MS TIM Hrvatska Mirjam Jukić.

Program je započeo u 17 sati sati motivacijskim predavanjem na temu “Moj život s multiplom sklerozom”. Svoja iskustva iznijele su oboljele, ujedno i članice udruge MS TIM Hrvatska, Ivana Cetinić, Mirela Jendričko i Adrijana Jukić Aladić. Nakon MS talka nastavio se tradicionalni MS Walk uz podjelu već prepoznatljivih MS TIM majica.

Foto: Facebook MS TIM Hrvatska

Krajnji cilj ove akcije, dodaje Jukić, je da se oboljeli od multiple skleroze osnaže kroz održana motivacijska predavanja i da pronađu svoj put te čuju iskustva drugih pacijenata oboljelih od ove bolesti kojih je u Hrvatskoj trenutno gotovo 7 tisuća, a u svijetu oko 2 i pol milijuna.

Multipla skleroza je najčešća autoimuna demijelinizacijska upalna bolest središnjeg živčanog sustava (mozga i leđne, tj. kralježnične moždine). Pretežno je to bolest mladih osoba, a kod većine se bolesnika znaci bolesti javljaju između 20. i 45. godine života, rijetko prije 15. i nakon 55. godine.  Žene obolijevaju dvaput češće od muškaraca.

Foto: MS TIM Hrvatska

Smatra se da multipla skleroza nastaje kao rezultat međudjelovanja genskih i čimbenika okoline, odnosno bolest nastaje kod osoba koje imaju nasljednu sklonost za bolest, ali i djelovanjem nekog vanjskog čimbenika.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno