U Hrvatskoj je potvrđeno 8 novih slučajeva zaraze koronavirusom, izvijestila je na konferenciji za medije ravnateljica Zavoda za hitnu pomoć Maja Grba-Bujević. Ukupan broj oboljelih porastao je 2221, od čega je 1850 ozdravilo. U posljednja 24 sata nema novih smrtnih slučajeva, a sedam je osoba na respiratoru.

“Epidemiološka situacija je dobra. Broj umrlih je jedan od najnižih na svijetu u odnosu na broj stanovnika. Kako smo pustili normalan život, mi pažljivo pratimo situaciju i pratimo što nam se epidemiološki događa, i pratimo jesu li novi slučajevi vezani uz ovo što smo pustili. Ovi novooboljeli su vezani uz povratak naših radnika iz Švedske. Svega jedan slučaj u Gradu Zagrebu imamo za koji ne znamo kako se osoba zarazila, ali uvjeravam vas da ćemo to vrlo skoro znati i izvijestiti ćemo vas o tom.e”, rekao je Capak.

Na pitanje jesu li preporuke HZJZ-a samo preporuke te može li se građane kažnjavati ako, primjerice, ne nose zaštitnu masku kod frizera, načelnik Nacionalnog stožera Davor Božinović je odgovorio da su policijski službenici i inspektori zaduženi za kontrolu provođenja mjera.

”Mi uglavnom izdajemo mjere upozorenja i nakon toga se odgovorne osobe korigira u ponašanju. Govorimo o velikom broju objekata koje se koriste za uslužne djelatnosti koje, kad bi netko i htio, nemoguće je pokriti inspekcijama”, rekao je Božinović. Dodao je da je od 6. do 13. svibnja izvršen obilazak oko 58.000 poslovnih subjekata, a nepravilnosti su uočene u njih 1400.

”Pojedini slučajevi mogu se sankcionirati. Najgore je prenošenje bolesti, činjenica da si svojim ponašanjem ugrozio nečije zdravlje. Ako bi se utvrdilo da je u nekom objektu nastalo žarište i došlo do prijenosa, za sve ljude koji su bili u kontaktu se uvodi mjera samoizolacije. Mi računamo da će se svi koji rade u objektima držati mjera”, poručio je Božinović.

Što se tiče ulazaka turista iz trećih zemalja, što uključuje i one iz susjedne Srbije, Božinović je kazao da je na razini Europske unije dogovoreno da su ulasci turista iz tih zemalja zabranjeni do 15. lipnja.