Nacionalni stožer civilne zaštite za danas je sazvao novu medijsku konferenciju na kojoj je objavio najnovije informacije o koronavirusu. U Hrvatskoj je zabilježeno šest novih slučaja. U bolnici su 102 pacijenta, 2011 je ozdravilo, a dvoje ljudi je preminulo, čime je broj smrtnih slučaja 99.

Ukupan broj oboljelih popeo se tako na 2.243, novi slučajevi zabilježeni su u Brodsko-posavskoj, Osječko-baranjskoj i Splitsko-dalmatinskoj županiji. Dvije osobe su preminule, muškarac 1963. godište iz KBC-a Split, i u Klinici za infektivne bolesti, muškarac 1977. godište.

“Svega 133 je aktivno oboljelih, to je izuzetno dobra brojka. Stvari su pod kontrolom”, rekao je Krunoslav Capak.

Na konferenciji je sudjelovao i ministar turizma Gari Cappelli koji je napomenuo kako se hoteli polako otvaraju i da je pojačan dolazak gostiju, naročito iz Slovenije.

“Bilo je puno upita o pojedinim segmentima turizma. Mi smo se sa službama dogovorili u detalje. Hoteli se pomalo otvaraju. Vidjeli ste pojačani dolazak ljudi, naročito iz Slovenije. Do 27.5. napravit ćemo web aplikaciju koju će turisti moći ispunjavati. Gosti neće morati čekati na granicama, već ispunjavanjem unaprijed će na granici prolaziti u par minuta”, kazao je Cappelli te dodao kako će krajem mjeseca dopustiti ulazak iz drugih zemalja koje imaju slične epidemiološke situacije.

“Postoje sva objašnjenja na engleskom, turisti koji dolaze ne mogu reći da ne znaju kako se ponašati. Mi smo zaokružili, informacije će ovih dana ići prema turistima koji bi trebali doći krajem svibnja. Njemačka će u lipnju omogućiti odlazak svojih građana u inozemstvo, isto vrijedi i za Poljsku”, dodao je.

“Jedna smo od prvih država u EU koji smo počeli s otvaranjem kulturnog sektora. Zahvaljujem se svima. Ono što je preporuka i što će ostati u sljdećim mjesecima je što više poticati događanja na otvorenom jer je lakše poštovati mjere koje su dane. Dali smo upute kako organizirati gledališta i kako mora izgledati pozornica ne samo za gledatelje nego i za izvođače”, istaknula je ministrica kulture Obuljen Koržinek.

“Četvrta faza počinje od 27. svibnja. U tom smislu mi ćemo razgovarati o tome. Najveći je broj upita je broj koji obuhvaća najveći broj ljudi, oko 500 i više, a nemoguće je izdati neke općenite preporuke. Za sva takva događanja treba se obratiti Ministarstvu”, rekla je ministrica.