Foto: Igor Kralj/PIXSELL

U Hrvatskoj u posljednjih 24 sata imamo 6 novih slučajeva zaraze koronavirusom, odnosno ukupno 2.213 slučajeva. “Nažalost, imamo tri preminula bolesnika, u Zagrebu, Splitu i Koprivnici, ali imamo i 1.834 oporavljenih”, izvijestio je ministar zdravstva Vili Beroš na današnjoj medijskoj konferenciji Nacionalnog stožera civilne zaštite.

“Nema podataka da novine mogu prenijeti infekciju. Istina je da je to na početku bila preporuka, to je čisto iz higijenskih razloga, jer ako netko čita, a namočio je prst može i druge stvari prenijeti. Mi vjerujemo u higijenske navike naših građana, i novine će biti u ugostiteljskim objektima i frizerajima”, istaknuo je ovom prilikom ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak, komentirajući izmjene mjera u uslužnim djelatnostima. Ministar Božinović poručio je da su Hrvatska, ali i cijeli niz drugih zemalja pokazali uspješnost u borbi protiv virusa i da stoga imaju razloga otvoriti granice. “HZJZ je izradio mjere za prelazak granice i rad hotela, i naravno da se pod tim uvjetima može ući u Hrvatsku, a prava sezona dogovarat će se sa ostalim zemljama. Radit će se mapa zemalja na dnevnoj bazi, i svi će imati mogućnost ostvariti uvid u mapu i kako stoji regija u borbi s koronom i onda će donositi individualnu odluku. Intencija je da građani budu informirani, da se daju preporuke i onima koji se bave turizmom”, napomenuo je Božinović.

“Mi smo ukinuli mjeru samoizolacije na granici ali mjera propisana od epidemiologa nije ukinuta. Oni koji prelaze granicu ne idu u samoizolaciju, ali dobivaju upute, mjerenje temperature, moraju pratiti zdravstveno stanje i ne smiju ići među više ljudi u tih 14 dana, ali tu postoji i desetak drugih preporuka. To je pasivni zdravstveni nadzor”, objasnio je Krunoslav Capak.