U Hrvatskoj je 24 novozaraženih, ukupno 442, rečeno je na konferenciji za novinare Nacionalnog stožera. Potvrđeno je i da je muškarac iz Istre preminuo od koronavirusa.

418 osoba od koronavirusa bilo je jutros u Hrvatskoj, 36 više u odnosu na jučer popodne, a Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske danas u 17 sati objavio je nove informacije o broju zaraženih u državi.

“Novozaraženih osoba je 24, što znači da je ukupan broj dosad oboljelih 442. U zadnja 24 sata zaraženo je 60 novih osoba, što znači da nam se broj ne povećava. U subotu smo imali 87 novih slučajeva, ali nakon toga taj broj pada. To daje nadu da će naš rast slučajeva biti više položen nego uspravan”, rekao je ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak.

Potvrdio je da je patološki nalaz umrle osobe iz Istre pokazao da je osoba umrla od koronavirusa i to je prvi smrtni slučaj od koronavirusa u Hrvatskoj.

“Dobra vijest je da nema povećanja bolesnika na respiratoru. Nije dobro da je jedan u lošijem zdravstvenom stanju, rekla je Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” i dodala kako je od jutra 8 novih hospitaliziranih i nekoliko koji čekaju rezultate testiranja.

Izliječene su 22 osobe.

Što se tiče situacije u Vinogradskoj bolnici gdje je više od 200 liječnika i medicinskih sestara u izolaciji, Capak je rekao da nema novih informacija. Upitan kakva je situacija u Osijeku, Capak je rekao da uvijek postoji opcija da druge bolnice u Hrvatskoj preuzmu pacijente.

Ministar Božinović komentirao je slučaj dvoje policijskih djelatnika koji su udaljeni iz službe te kazao da policija treba dati primjer.

Ministar zdravstva Vili Beroš danas je posjetio Klinički bolnički centar Osijek gdje se sastao s ravnateljem Željkom Zubčićem. Još je jutros na konferenciji županijskog stožera Civilne zaštite objavljeno kako je koronavirus ‘probio’ u KBC Osijek te da je zbog toga dio medicinskog osoblja u samoizolaciji. To se sve dogodilo nakon što je jučer na Pulmologiju primljena pacijentica kojoj je naknadno utvrđeno da je pozitivna na kooronavirus.

„Došao sam dati potporu djelatnicima i ravnatelju KBC Osijek. Desilo se to što se desilo, liječnici uvijek postupaju s namjerom spasiti život, mislim da nije došlo do propusta u postupanju, svi su svjesni da nema načina da se vidi je li neki pacijent pozitivan na koronavirus ili nije, ponekad nemamo vremena čekati rezultate testiranja i to se desilo jučer u Osijeku. Riječ je o novoj bolesti i učimo svaki dan. Situacija nije alarmantna. Potrebno je odraditi sve epidemiološke mjere i tako možemo staviti pod nadzor stanje u KBC Osijek kao što smo to uspjeli u drugim bolnicama”, rekao je ministar Beroš.

Osijek, nažalost, bilježi nagli rast broja zaraženih korona virusom. Tamo je trenutno zaraženo 26 ljudi, a dvoje je ljudi na respiratoru.