23 C
Vinkovci
Utorak, 28. svibnja 2024.

U Hrvatsku stiglo novo cjepivo protiv dominantnog omikrona

Više od autora

- vl promo-
Aneta Pšihistal
Aneta Pšihistal
aneta.psihistal@novosti.hr

U Hrvatsku je stiglo novo Pfizerovo adaptirano cjepivo prilagođeno podvarijantama omikrona koje trenutno dominiraju U Hrvatskoj i ostatku Europe, ističu u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo i najavljuju skori početak cijepljenja.

Došlo je 247.680 doza cjepiva koje je trenutno u karanteni i čeka se suglasnost Hrvatske agencije za lijekove (HALMED) za početak cijepljenja, prenosi HRT. 

Riječ je o bivalentnom Pfizerovom Corminarty cjepivu namijenjenom docjepljivanju osoba starijih od 12 godina. Štiti od izvornog soja virusa i trenutno dominantnih podvarijanti BA.4 i BA.5 dok varijantno cjepivo kojim se sada docjepljuje u Hrvatskoj cilja izvorni wuhanski soj i varijantu BA.1 omikrona. koja više nije dominantna.

U HZJZ poručuju da pandemija koronavirusa još nije gotova i teško je prognozirati njezini daljnji razvoj, jer ovisi o eventualnoj pojavi novih sojeva virusa, njihovoj zaraznosti i osobinama.


No, trenutno je situacija u Europi povoljnija nego prošle godine. Podvarijante BA.4 i BA.5, zarazne su, ali ne izazivaju tako teške oblike bolesti kao prijašnje varijante.

Najugroženije su starije osobe a obolijevaju i djeca, iako rijetko imaju teške oblike bolesti.

Kada nekome dospije vrijeme za docjepljivane, neka se cijepi cjepivom koje je u tom trenutku dostupno, preporuka je HZJZ-a.

Kažu kako je preveliki broj osoba s povećanim rizikom za razvoj teških oblika bolesti koje nisu niti primarno cijepljene te ih pozivaju da se cijepe.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno