Najvažnije pitanje koje muči osmaše nakon osnovnoškolskog obrazovanja je koju srednju školu upisati? Kraj školske godine je tu, a njime se približio i upis u srednje škole. U 1. razred srednjih škola Vinkovaca u programe redovitog obrazovanja planira se broj upisnih mjesta za 1.065 učenika u 54 razredna odjela.

U skladu s Odlukom o upisu učenika u I. razred srednje škole u školskoj godini 2019./2020. prve prijave kandidata u sustav započele su 27. svibnja, dok 26. lipnja kreću i prijave obrazovnih programa, odnosno odabir srednjih škola prema prioritetu. Za obrazovne programe koji zahtijevaju dodatne provjere, prijave završavaju 2. srpnja, a za sve ostale 10. srpnja, istog datuma kada i započinje ispis prijavnica. Krajnji rok za zaprimanje prijavnica je 12. srpnja, a dan poslije, 13. srpnja, objavljuju se i konačne ljestvice poretka.

Od vinkovačkih srednjih škola, već tradicionalno, najviše učenika moći će upisati Tehničku školu Ruđera Boškovića i to njih 212. Četverogodišnja zanimanja arhitektonski tehničar, elektrotehničar i strojarski računalni tehničar nude 22 mjesta, zanimanje građevinskog tehničara 20, a tehničar za mehatroniku 44 mjesta. Od trogodišnjih zanimanja, po 10 učenika moći će se upisati za bravara, autoelektričara i elektroinstalatera, njih 12 moći će upisati zanimanje automehaničar i CNC operater, po 8 za instalatera grijanja i klimatizacije i elektroničara-mehaničara, dok će po 6 osmašadobiti priliku upisati zanimanje zidara i montera suhe gradnje.

Drvodjelska tehnička škola Vinkovci ima slobodno ukupno 60 mjesta. Po 20 učenika moći će upisati tri smjera – dva četverogodišnja zanimanja, drvodjeljski tehničar i drvodjeljski tehničar dizajner te trogodišnje zanimanje stolar.

180 zainteresiranih osmaša dobit će priliku upisati se i u Ekonomsku i trgovačku školu Ivana Domca, a bit će raspoređeni u 5 smjerova. Smjer prodavač u trajanju od tri godine može upisati 40 učenika, dok trogodišnje zanimanje pomoćnog administratora može upisati njih 8. Zanimanje ekonomista u trajanju od 4 godine učenicima nudi 88 slobodnih mjesta, a poslovni tajnik i upravni referent, također četverogodišnja zanimanja, moći će upisati po 20 učenika.

Gimnazija Matije Antuna Reljkovića, kao i svake godine do sada, na raspolaganju osmašima ima tri smjera, a sva tri su u trajanju od 4 godine. Tako će jezičnu gimnaziju imati priliku upisati 24 učenika, opću njih 96, a prirodoslovno-matematičku 48 učenika. Računica je jasna, vinkovačka Gimnazija prima ukupno 168 učenika.

I mladi glazbenici moći će steći dodatno glazbeno obrazovanje i to u Glazbenoj školi Josipa Runjanina. 20 učenika moći će upisati program glazbenik – pripremno obrazovanje u trajanju od 2 godine, a njih 15 redovni program srednje škole za glazbenika u trajanju od 4 godine.

Ukupno 152 učenika, raspoređenih kroz čak 12 smjerova, može upisati i vrlo traženu Poljoprivredno-šumarsku školu Vinkovci. Četverogodišnja zanimanja su agrotehničar koje ima 40 mjesta, poljoprivredni tehničar – fitofarmaceuts 20 mjesta te šumarski tehničar koji također ima 20 mjesta. Zanimanje mehaničara poljoprivredne mehanizacije i mesara u trajanju od 3 godine moći će upisati 20 učenika, a od ostalih trogodišnjih zanimanja u ovoj školi su mesar, mlinar, pekar, cvjećar, poljoprivredni gospodarstvenik i vrtlar koje može upisati 7 učenika te pomoćni pekar i pomoćni vrtlar namijenjeni za po 5 učenika.

I Srednja strukovna škola raspoređena je u 12 smjerova, a ukupan broj učenika koji prima je 162. Tri su četverogodišnja zanimanja, a to su hotelijersko – turističkitehničar i turističko – hotelijerskikomercijalist koje mogu upisati po 22 učenika te modni tehničar koji može primiti njih 20. Zanimanje frizera može upisati 20 zainteresiranih učenika, kuhara 22, pomoćnog kuhara i slastičara te pomoćnog soboslikara i ličioca po 6 učenika, konobara 15, slastičara 8, a autolakirera, krojača i soboslikara njih 7.

U Zdravstvenu i veterinarsku školu dr. Andrije Štampar moći će se upisati ukupno 96 učenika. Zanimanja fizioterapeutski tehničar i veterinarski tehničar, oba u trajanju od 4 godine, na raspolaganju imaju po 24 mjesta, dok petogodišnji smjer medicinska sestra opće njege, odnosno medicinski tehničar opće njege, može upisati 48 učenika.