11 C
Vinkovci
Nedjelja, 25. rujna 2022.

U Iloku uspješno održan prvi DunavArt festival

Više od autora

- vl promo-


Josipa Haluška
Josipa Haluška
josipa.haluska@novosti.hr

U Iloku je po prvi put održan DunavArt Festival, jedinstven festival glazbe, enologije i gastronomije.

Zbog lošeg vremena i kiše, otvorenje koje je bilo predviđeno za petak, 29. lipnja odgođeno je na subotu, a prigodni festivalski program prvog iločkog DunavArt Festivala započeo je već u podne, obilježavanjem Međunarodnog dana Dunava i Memorijalnom utrkom čikli „Luka Kovačević“ oko Šarengradske Ade, uz pobjedu Argonauta iz Bjelovara. Premijerno izdanje DunavArt festivala u Iloku svečano je otvorio Josip Kovač, zamjenik gradonačelnice Grada Iloka, a u nastavku otvorenja, okupljenim posjetiteljima i uzvanicima obratila se i Maja Barić, ravnateljica Muzeja grada Iloka koji je smješten u dvorcu Odescalchi, a studenti Akademije za umjetnost i kulturu iz Osijeka čitali su prigodnu poeziju o Dunavu.

Brojni posjetitelji prvog DunavArt Festivala u Iloku uživali su tijekom cjelovečernjeg programa uz kušanje vina s Dunava te uz prigodni “Dunavski stol, degustaciju jela s Dunava, uz poneko gastro iznenađenje. Vinari koji su se pridružili otvorenju, s nestrpljenjem su iščekivali dodjelu nagrada za Prvo međunarodno ocjenjivanje vina podunavskih zemalja koje je održano tijekom prethodnog vikenda. Ovogodišnji ukupni šampion ocjenjivanja vina je Traminac ledene berbe, 2012. Erdutskih vinograda. Pobjednik u grupi bijelih suhih i polusuhih vina je Chardonnay, 2015. Vina Kalazić, Hrvatska, dok je pobjednik u grupi crnih suhih i polusuhih vina Merlot Versendi Reserve, 2012. podrumarstva Kovacs-Harmat, iz Mađarske. Dodatno, velika zlatna priznanja dobili su i Traminac, izborna berba bobica, 2015., Iločkih podruma, Traminac, izborna berba prosušenih bobica, 2011., Iločkih podruma i Graševina, izborna berba prosušenih bobica, 2015., obiteljske vinarije Vina Papak.

Veliko finale prvog iločkog izdanja DunavArt Festivala okrunio je koncert zagrebačkog jazz sastava Scharf Club Swing Quintetkoji je svojim je gypsy swingom zabavio brojne posjetitelje.

Projekt DunavArt Festivala realizira se uz financijsku potporu EU Interreg programa prekogranične suradnje između Hrvatske i Srbije 2014.-2020. u sklopu projekta Central Danube Tour (CDT). Nositelj projekta je Regionalna razvojna agencija Slavonije i Baranje, a Grad Ilok i Osječko-baranjska županije partneri su s hrvatske strane. Partneri iz Srbije su Autonomna pokrajina Vojvodina i Dunavski centar za kompetenciju. U realizaciji ovogodišnjeg DunavArt Festivala Ilok sudjelovali su Grad Ilok na čelu s gradonačelnicom Marinom Budimir, Turistička zajednica grada Iloka i Muzej grada Iloka, uz sponzore: Iločki Podrumi, Hotel Dunav-Ilok, Villa Iva-Ilok, Hrvatske vode i Vinski klaster Srijem.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno