12 C
Vinkovci
Subota, 30. rujna 2023.

U ime oca (In The Name Of The Father, 1993.)

Više od autora

- vl promo-

U ime oca (In The Name Of The Father, 1993) [poster]U filmu su umjetnički rekonstruirani događaji koji su se stvarno dogodili. Godine 1974. u jedan londonski pub pripadnici IRA-e podmetnuli su bombu od koje je poginulo više ljudi. Tada je situacija u Sjevernoj Irskoj bila posebno napeta. Britanska je vlada donijela i jedan izvanredni zakon koji je omogućavao policiji da ljude osumnjičene za terorizam zadrži u zatvoru do sedam dana i bez uhidbenog naloga.

Tih je dana u potrazi za poslom u London iz Belfasta stigao mladić po imenu Gerry Conlon (Day-Lewis). Još se u Belfastu, gdje su i dalje živjeli njegovi roditelji te mlađa braća i sestre, bavio sitnim kriminalom. Međutim, cijela obitelj nije htjela imati nikakve veze s politikom, a pogotovo ne s IRA-om. U Londonu ga nakon eksplozije u pubu uhiti policija s troje prijatelja. Pod pritiskom javnosti, a željni da što prije pronađu krivce, policajci ih tako grubo ispituju i fizički muče, da to četvoro nevino optuženih prizna da su teroristi. Zbog toga policija uhiti i cijelu Conlonovu obitelj, a i neke druge ljude optuživši ih da su sudjelovali u pripremi atentata. Gerryja će osuditi na doživotnu robiju, s tim da mora najmanje trideset godina provesti u zatvoru, a osude i oca (Postlethwaite). U zatvoru se otac i sin jako zbliže.

Nakon pet godina saznaju od jednog zatvorenog pripadnika IRA-e da je on rekao policiji kako Conloni nemaju veze s podmetanjem bombe. Tada njihov slučaj preuzme engleska odvjetnica Gareth Peirce (Thompson) i uz njezinu pomoć Gerry će dokazati svoju i očevu nevinost. Ipak, Gerry će u zatvoru, iako nevin, provesti četrnaest godina. O svom slučaju napisat će i knjigu po kojoj je snimljen film.

U ime oca (In The Name Of The Father, 1993) [St]

Ovaj napet i dramatičan film briljantno je režirao irski redatelj Jim Sheridan (r. 1949). I publika i kritika zapazili su već njegov prvi film ‘Moje lijevo stopalo’ (1989) u kojem je također glavnu ulogu imao Daniel Day-Lewis.

Osim Daniela Day-Lewisa, u filmu su nastupili Pete Postlethwaite, Emma Thompson, Anthony Brophy, Maureen McBride i drugi. [TVprofil.net]

TRAILER: U IME OCA [1993]

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno