14 C
Vinkovci
Utorak, 26. rujna 2023.

U.K. Subs u veljači u klubu Boogaloo

Više od autora

- vl promo-

Povodom 40-godišnjice tog legendarnog benda, U.K. Subs stižu 4. veljače u zagrebački klub Boogaloo, na kojem će nastupiti sa Skretničarima i Egzodusom.

Londonska punk rock legenda U.K. Subs na čelu sa živučom legendom Charile Harperom, koji i u 74-oj godini života nastavlja konstantu turneja, služeći se motom ‘On Tour Forever’ svirajući iz godine u godinu novim punk rock generacijama. Ovoga puta slaveći 40. obljetnicu postojanja te predstavljajući svoj posljednji, devetnaesti studijski album Ziezo i dva potpuno nova singla Predator i The Beast.

U.K. Subs slove za predvodnike druge punk generacije uz Dead Kennedys, Anti Nowhere League, The Exploited, GBH, Discharge, Partisans… Prvi singl C.I.D. objavili su 1978. godine i odmah se pojavili i u glazbenoj TV emisiji Top Of The Pops gdje su zauzeli visoku poziciju. Kada je 1979. godine izašao njihov prvi album Another Kind Of Blues odmah su dospjeli u prvi plan punk scene, djelomično zahvaljujući i velikoj diskografskoj kući RCA. Za RCA su objavili još tri albuma sa kojima su postali najpoznatiji punk rock band druge generacije i postali jedan od najuspješnijih punk – rock bendova sa čak sedam ulazaka na UK Top 30 između 1978. i 1981.

Pjesma Warhead postala je internacionalna punk himna, a 2008. se je ponovo popela na top liste zahvaljujući novoj verziji snimljenoj za film This Is England. Pjesmu Down On The Farm sa albuma Endengared Spcies su Guns n’ Roses obradili na svom Spaghettin Incident albumu. Albumi Another Kind Of Blues (1979), Brand New Age (1980), Crash Course – Live (1980), Demolished Responsibility (1981) su došli do UK Top 10 i pored toga dospjeli na listu najbitnijih punk rock albuma, a mediji su ih proglasili najboljim punk – rock bandom nakon Sex Pistols, The Clash i Ramones.

U.K. Subs su prvi band koji je svirao iza tadašnje ‘željezne zavjese’, točnije u Poljskoj, zatim su obišli Sjevernu i Južnu Ameriku, Japan, Australiju, Europu… svirajući godišnje i do dvjestotinjak koncerata. U Hrvatsku su prvi put stigli 1986. godine gdje su u kultnom zagrebačkom klubu Kulušić odsvirali koncert za pamćenje. Nakon toga su nas obilazili svakih par godina i bili jedan od rijetkih bendova koji su se usudili doći za vrijeme rata i to nekoliko puta, pa tako i 1991. Koncertni snimak iz zagrebačkog kluba Jabuka iz 1993. g. objavljen je kao bonus CD na njihovom albumu Normal Service Resumed iz 1994 . godine.
Kao gosti večeri će nastupiti dva benda koja su igrom slučaja povezani jedni sa drugima, a drugi sa U.K. Subsima. Zagrebačke lokalne legende Skretničari, čiju su priču doslovno napisale zagrebačke ulice, je bend koji ima u svojoj priči sve elemnte punk blockbustera osim oficialnog soundtracka, od akcije, drame, tragedije, komedije… do tradicije. Skretničari pričaju svoju priču uličnog punka već više od dva desetljeća kroz niz personalnih promjena koje više nisu ni bitne jer je ovdje priča postala jedina bitna. Njihova himna ‘Banda s Mažuranca’ je definitivno punk klasik koji samo zbog toga jer nije ovjekovječen na vinilu ne prelazi lokalne granice.

Drugi gosti su Eksodus koji su djelovali od 1985. na lokalnoj sceni, nastali od ex članova legendarne punk grupe Sköl i imaju mnogo zajedničkih crta sa Skretničarima pored neimanja oficijalnog izdanja, a to su, nažalost prije dvije godine preminuli bubnjar Prade, zatim sadašnji bubnjar Skretničara Zoid, koji je također svirao u Eksodusu, u Eksodusu pjeva back vokale Davorka, sestra originalnog bubnjara Skretničara, Dubravka i sestra osnivača, gitariste, pjevača i autora večine ranih pjesma Skretničara, Domagoja, kojeg na žalost također nema više među nama.  Ima toga još, ali…. Eksodus je već više puta nastupio sa U.K. Subsima tako da je i to u neku ruku postala tradicija, a uz to su U.K. Subs jedni od njihovih glavnih uzora.

Početak koncerta je najavljen u 20 sati, a cijene ulaznica iznose 70 kn u pretprodaji, dok će na dan koncerta ulaznice koštati 90 kn.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno