16 C
Vinkovci
Nedjelja, 3. srpnja 2022.

U kina stiže ljubavno pismo svim savršeno nesavršenim muškarcima

Više od autora

- vl promo-


Redateljica Ildikó Enyedi proslavila se 2017. godine kada je njezin film “Tijelo i duša” pobijedio na filmskom festivalu u Berlinu te kasnije nominiran i za prestižnu nagradu Oscar u kategoriji najboljeg stranog filma. Za svoj prvi film na engleskom jeziku, redateljica Enyedi izabrala je romantičnu dramu “Priča o mojoj ženi” (A feleségem története koja je zapravo adaptacija istoimenog romana slavnog autora Milana Fusta iz 1942. godine. Glumačka postava koju je uspjela okupiti za svoj novi film uistinu je impresivna, a predvode je francuske superzvijezde Léa Seydoux i Louis Garrel te iznimno popularni nizozemski glumac Gijs Naber. Film “Priča o mojoj ženi” u kina stiže u četvrtak, 16. lipnja, a mi ovom prilikom donosimo njegovu kino najavu.

“Priča o mojoj ženi” varijacija je na legendu o Letećem Holandezu, radnjom smještena u dvadesete godine prošlog stoljeća. U njoj se brodski kapetan Jakop Storr u lokalnom kafiću s prijateljem okladi da će oženiti prvu ženu koja će ući u bar… a tada ulazi mlada Lizzy. Fustov roman prvi put je objavljen u Mađarskoj 1942. godine, ali je na engleski preveden tek krajem osamdesetih, kada je postao književnom senzacijom.

PRIČA O MOJOJ ŽENI, 2021 | credit: Marcell Rév

U intervjuu za časopis Variety objavljenom još dok se film nalazio u fazi produkcije, redateljica Enyedi objasnila je zbog čega je odlučila adaptirati upravo Fustovu knjigu: “Kao jedino dijete svojih roditelja voljela sam čitati knjige, a jedan od odlučujućih trenutaka u mom životu kao tinejdžerice bio je kada sam pročitala njegovo djelo. To je priča koja čitatelja razoružava svojom iskrenošću te, ponekad, zastrašujućom lucidnošću, a govori o našim ljudskim manama dok se istodobno s neizmjernom nježnošću odnosi prema svojim nesavršenim, promašenim herojima. To je uistinu rijetka kombinacija.”

U istom intervjuu, osvrćući se na suvremenu rezonanciju priče, Enyedi je nadodala: “Ovaj film je zapravo ljubavno pismo svim savršeno nesavršenim muškarcima, ljubavima naših života koje je napisala žena ujedno i redateljica. Ovim filmom želim dodati nježan dodir današnjoj općoj raspravi o komunikaciji između spolova.” U filmu “Priča o mojoj ženi” kritika je ponajviše hvalila žensku glavnu ulogu. Léa Seydoux svojom je performansom praktički “ukrala” film i nosi ga gotovo puna tri sata koliko traje sama na svojim leđima. Riječ je o novom dirljivom filmskom dragulju kojeg se definitivno ne smije propustiti.

Romantična drama “Priča o mojoj ženi” u domaća kina stiže 16. lipnja.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno