23 C
Vinkovci
Petak, 12. kolovoza 2022.

U knjižnici predavanje kako postati udomitelj

Više od autora

- vl promo-


U Gradskoj knjižnici i čitaonici održana je tribina „Postani udomitelj – Učini pravu stvar za dječji osmijeh” koja za cilj ima informiranje građana što je to ustvari udomiteljstvo te zašto je ono od velike važnosti.

Osim toga, razgovaralo se o promjenama koje su nastupile ove godine izmjenom Zakona o udomiteljstvu.

„Ovime su neki uvjeti sada dodatno prilagođeni, a to je da se udomiteljstvo može obavljati kao zanimanje koje je ujedno standardni oblik, a uz njega imamo i specijalizirano gdje osobe koje nisu u radnom odnosu mogu podnijeti zahtjev za postajanje udomiteljem” pojasnila je predavačica i psihologinja Centra za nestalu i zlostavljanu djecu, Vanja Šokić.

Važan preduvjet kod specijaliziranog oblika, koji je namijenjen djeci s poteškoćama u razvoju, odnosno djeci s problemima u ponašanju, jest da osoba ima završeni preddiplomski i diplomski studij humanističkog usmjerenja te da je samim time dodatno educirana i ima iskustvo rada s djecom koja imaju određenih poteškoća kako bi im znala pristupiti.

Udomiteljstvu se pristupa iz vlastite potrebe i odluke da se pomogne djetetu kojemu je to najpotrebnije. Samo u prethodnoj godini iz svojih domova u Hrvatskoj je izmješteno 800 djece te im je potrebna alternativna skrb.

Institucija, kao privremeni oblik smještaja, može biti jedno od rješenja, no najhumanije i najbolje okruženje za dijete je odrastanje unutar obitelji gdje može stvarati zdrave odnose te doživjeti drugačiji način postupanja od onoga kako je možda bilo u njegovoj okolini u kojoj je prethodno raslo te koja nije bila dobra za njega.

„Ono što mi primjećujemo jest slab odaziv i nedovoljan broj udomitelja. Nažalost, ljudi se teško odlučuju na taj korak jer je odgovornost velika, ali ono što je potrebno je, upravo i kroz ovakve aktivnosti koje smo danas organizirali, informirati ljude o neprocjenjivim dobrobitima koje mogu učiniti za samo jedno dijete ako se odluče postati udomitelji”, istaknula je Šokić.

Građani koji imaju mogućnost i imaju manje od 60 godina te državljanstvo Republike Hrvatske, zahtjev za udomiteljstvo mogu podnijeti Centru za socijalnu skrb i tako postati most djetetu kojemu je potrebno stati na svoje, stabilne noge imajući sigurno okruženje u kojemu će se osjećati voljeno.

„Apeliramo na sve građane koji su u mogućnosti postati udomitelji da to i postanu jer potreba je ogromna”, poručila je Vanja Šokić.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno