Najveći problem današnjice nakon gospodarske krize su migracije, odnosno iseljavanje stanovništva i to posebno iz naših krajeva.

Slavonija je prema posljednjim statističkim podacima izgubila na ovaj način gotovo jednu trećinu stanovnika i to većinom mladih ljudi, a čak su iz pojedinih krajeva iselile i čitave obitelji. Za vas smo istražili koliki je točan broj iseljenih osoba, koristili smo se posljednjim podacima Državnog zavoda za statistiku Republike Hrvatske. Vinkovci prema posljednjem popisu stanovnika iz 2011. godine imaju  35312 stanovnika, a prema procjenama Državnog zavoda za statistiku danas u Vinkovcima živi 34.400 građana što je manje za 1390 stanovnika, dok se primjerice iz Vukovara iselilo čak 7417 osoba. Iz naše županije od posljednjeg popisa stanovnika iselilo je ukupno 8324 osoba, od toga je u drugu županiju iseljeno 3376 osoba, a u inozemstvo 4948. Treba istaknuti kako je prema ovim podacima zabilježena i migracija unutar županije.

„Ovi podaci zabrinjavaju iako u ukupnom broju nedostaje 1390 stanovnika morate znati kako je zapravo iselilo puno više, ali u Vinkovce se dosta stanovnika iz okolnih mjesta uselilo pa stoga imamo i dalje oko 35 tisuća stanovnika. No svjestan sam kako je ovo goruće pitanje na kojem moramo raditi. Uveli smo brojne demografske mjere, ali držim kako to nije dovoljno i moramo primarno raditi na tome da zaustavimo iseljavanje obitelji. Ovo je problem koji si stavljam kao važnu zadaću na kojoj morao svi zajedno nastaviti raditi. I trebam pomoć svih institucija kako bi zadržali ljude u našem gradu“ ističe Ivan Bosančić prvi čovjek grada. Grad Vinkovci je uz povećanje naknade za novorođene bebe koja sada iznosi 2000 kuna uveo još nekoliko mjera. Također, završetkom školske godine svaki roditelj je za svoje dijete po prvi puta dobio vaučere za sufinanciranje kupnje školskih udžbenika i pribora. Za učenike od 2 do 8 razreda u iznosu od 500 kuna, a za učenike prvih razreda srednje i osnovne škole po 1000 kuna. Po pitanju visokog obrazovanja, Grad Vinkovci dodjeljuje 150 stipendija od 7.000 kuna godišnje, odnosno 700 kuna mjesečno, studentima deficitarnih zanimanja.

 

Uz sve navedene mjere kroz projekte energetske obnove radi se na obnovi vrtića. Uz razne mjere poticanja zapošljavanja, Grad Vinkovci provodi projekt Zaželi ukupne vrijednosti preko 6 milijuna kuna. Projektom se educira i zapošljava 50 žena u trajanju od dvije godine. Time se pruža pomoć za 50 obitelji koje pripadaju u skupinu najosjetljivijih građana. Iz svega ovoga vidi se rad i četvrto mjesto na listi hrvatskih gradova s najvećim udjelom iskorištenih EU sredstava, pa smo nedavno izboru najboljih hrvatskih gradova ušli u finale u kategoriji šampioni EU fondova. U svemu navedenom važno mjesto zauzima gradska Agencija za razvoj i investicije VIA, koja je tijekom 5 godina uspješno prijavila 115 projekata ukupne vrijednosti 400 milijuna kuna.

Kada pogledamo u obzir samo 2017. godinu ukupno je doselilo u grad na Bosutu 620 osoba, od toga 391 osoba iz Vukovarsko -srijemske županije, 124 osobe iz drugih županija, te 54 osoba iz inozemstva.

Brojka kojom se Vinkovci mogu pohvaliti je svakako više upisanih učenika u prve razrede vinkovačkih osnovnih škola, a nikako zanemariv podatak nije niti kako je u odnosu na prošlu godinu zaposleno više osoba i to njih 94. No svakako su statistički podaci zastrašujući i sigurno je kako će se cijela država morati ozbiljno pozabaviti demografijom jer vremena više nemamo.