-0 C
Vinkovci
Ponedjeljak, 30. siječnja 2023.

U našoj izbornoj jedinici 8 mandata HDZ-u te po 3 Restart koaliciji i Domovinskom pokretu

Više od autora

- vl promo-
Franjo Sorčik
Franjo Sorčik
franjo.sorcik@novosti.hr

Na jučerašnjim parlamentarnim izborima dogodila se premoćna pobjeda HDZ-a koji je osvojio 66 mandata. SDP-ova Restart koalicija s 41 mandatom doživjela je debakl, Miroslav Škoro i njegov Domovinski pokret su na 16 mandata, Most je osvojio osam mandata, a najveće iznenađenje je platforma okupljena oko stranke Možemo, sa sedam mandata. U sabor ulazi i koalicija okupljena oko stranke Pametno, kao i Dalija Orešković, Dario Zurovec i Marijana Puljak. Mandat imaju i HNS, te Radimir Čačić sa svojim reformistima. U Hrvatskoj je svoje pravo glasa iskoristilo 1.735.992 birača ili 46,90%, dok na izbore nije izašlo 1.965.436 birača ili 53,10%. To je slabiji odaziv od onoga na izborima 2016. godine, kada je na izbore izašlo 52,59 posto ukupnog broja glasača. Najbolji odaziv je bio u 1. izbornoj jedinici koju čine centar i zapad Zagreba, a najslabiji u našoj petoj izbornoj jedinici. A u našoj izbornoj jedinici za HDZ je glasalo 67.297 birača ili 47,84%, za Domovinski pokret 27.782 ili 19,75%, a za Restart koaliciju 27.072 ili 19,24%. Ukupno je u petoj izbornoj jedinici glasalo 144.386 birača, odnosno 42,83%. Važećih je listića bilo 97,42, a nevažećih 2,58%. Ako usporedimo te rezultate s onima od prije četiri godine, vidljivo je da je HDZ u našoj izbornoj jedinici zadržao svoje biračko tijelo jer tada su  dobili 47,11% glasova, dok je SDP prilično pao jer 2016. su dobili 25,22% glasova. Prema tome, iz naše izborne jedinice u Sabor ulazi 8 HDZ-ovih kandidata i po 3 kandidata Domovinskog pokreta i Restart koalicije.

U Vinkovcima je pak HDZ dobio 45,86% glasova, odnosno za njih je glasalo 6.040 birača, Domovinski pokret 20,42%, za njih je glasalo 2.690 birača, a Restart koalicija 19,74% jer njima je glas dalo 2.600 birača. U našem je gradu glasanju pristupilo ukupno 13.500 birača ili 47,19%, važećih listića je bilo 13.169 ili 97,56%, a nevažećih 329 ili 2,44%.

HDZ je osvojio najviše mandata u osam izbornih jedinica i u inozemstvu, dok je Restart koalicija pobjedu odnijela u dvije izborne jedinice.

U I. izbornoj jedinici HDZ je dobio pet mandata, dok su Restart koalicija i Možemo osvojile po tri mandata. Most, Domovinski pokret i Pametno po jedan mandat. U II. izbornoj jedinici HDZ je osvojio šest, a Restart koalicija četiri mandata. Domovinski pokret osvojio je dva mandata, a Most i Možemo po jedan mandat. U III. izbornoj jedinici Restart koalicija osvojila je šest mandata, HDZ pet, a Domovinski pokret, HNS i Reformisti po jedan mandat. U IV. izbornoj jedinici HDZ je osvojio osam mandata, dok su Restart i Domovinski pokret dobili po tri mandata. Isto su glasali i birači u V. izbornoj jedinici, gdje je HDZ još jednom osvojio osam mandata, a Restart i Domovinski pokret po tri mandata. U VI. izbornoj jedinici HDZ je osvojio šest mandata, a Restart četiri. Domovinski pokret dobio je dva, a Možemo i Most po jedan mandat. U VII. izbornoj jedinici HDZ je osvojio šest mandata, Restart četiri, a Možemo, Domovinski pokret, a Pametno i Most po jedan mandat. U VIII. izbornoj jedinici pobjedu je odnijela Restart koalicija osvojivši osam mandata, HDZ četiri, a Možemo i Most po jedan mandat. U IX. izbornoj jedinici HDZ je osvojio osam mandata, Restart koalicija tri, Domovinski pokret dva i Most jedan mandat. U X. izbornoj jedinici HDZ je osvojio sedam mandata, Restart njih tri, a Most dva. Domovinski pokret i koalicija Pametno po jedan mandat. U XI. izbornoj jedinici, za hrvatske građane izvan Hrvatske, pobjedu je odnio HDZ i osvojio tri mandata.

Od nacionalnih manjina, srpski predstavnici bit će SDSS-ovi Milorad Pupovac, Dragana Jeckov i Boris Milošević, Mađare će predstavljati Robert Jankovics, talijane Furio Radin, a Čehe i Slovake Vladimir Bilek. Austrijske, bugarske, njemačke, poljske, romske, ruske, rusinske, rumunjske, turske, ukrajinske, vlaške i židovske manjince će i dalje predstavljati Veljko Kajtazi. Glasači albanske, bošnjačke, crnogorske, makedonske i slovenske nacionalne manjine svoje su povjerenje ponovno dali Ermini Lekaj Prljaskaj.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno