U Nemetinu je, u organizaciji Hrvatskoga društva logoraša srpskih koncentracijskih logora, obilježena 28. obljetnica posljednje razmjene logoraša srpskih koncentracijskih logora, koja se na istome mjestu dogodila 14. kolovoza 1992. godine, po modelu svi za sve.

Tada je na tlo slobodne hrvatske države po prvi puta, nakon devetomjesečnoga zatočeništva, kročilo 714  hrvatskih branitelja, zatočenika srpskih koncentracijskih logora.

“Taj je osjećaj za sve koji su nakon devet mjeseci torture, mučenja i batinanja kročili na tlo slobodne hrvatske države bio neizreciv.”,  rekao je Danijel Rehak, predsjednik Hrvatskoga društva logoraša srpskih koncentracijskih logora.

Izaslanik Vlade RH, zamjenik ministra hrvatskih branitelja i voditelj Uprave za zatočene i nestale, Stjepan Sučić prisjetio se i sam toga dana 1992. godine.

“Ja sam tada ispred 204. vukovarske brigade bio nositelj organizacije i prihvata naših prijatelja i suboraca.”, rekao je Sučić  te naglasio kako je ponovni susret s mnogima od njih, na 28. obljetnicu, nešto posebno.

Sučić se ovom prigodom osvrnuo i na značajne pomake koji su u proteklih četiri godine učinjeni kada je riječ o pravima ove najranjivije populacije hrvatskih branitelja. Podsjetio je na novi Zakon u čijem je stvaranju kao partner sudjelovala Hrvatska udruga logoraša srpskih koncentracijskih logora kako bi se što kvalitetnije izregulirala prava logoraša ali i ažurirale baze podataka.

Prema  službenim podacima Ministarstva hrvatskih branitelja u srpskim koncentracijskim logorima bila su zatočena 7802 hrvatska branitelja, a preko 300 ih je ubijeno u srpskim kazamatima.