12 C
Vinkovci
Petak, 14. lipnja 2024.

U Nijemcima i Donjem Novom Selu otkriveni spomenici poginulim braniteljima

Više od autora

- vl promo-

U Općini Nijemci i danas su otkriveni spomenici poginulim i nestalim braniteljima s područja ove općine, ovoga puta u Nijemcima i Donjem Novom Selu. Ratni užasi nisu bili ništa drugačiji od stradalih naselja na području Vukovarsko-srijemske županije.

Sve sela bila su do temelja razrušena, načelnik Općine Nijemci Vjekoslav Belajević rekao je kako se radilo o malome Vukovaru.

„Ovo je četvrti spomenik na području Općine, ovaj u Nijemcima je središnji za sve Hrvatske branitelje kako s područja naše Općine tako i cijele nam Domovine. Spomenici kao i svi drugi znače jednu vječnu hvalu i slavu svim hrvatskim braniteljima i poginulim i onima koji su godine svoga života ostavili u rovovima braneći Domovinu”, navodi Belajević.

Danas su se veterani Domovinskog rata prisjetili su svog prijatelja i suborca Stjepana Plavšića koji je za Hrvatsku dao ono najvrjednije što je imao – život.

„Stjepan se nama priključio odmah na stadionu i stvarno je bio jedan od motivatora, veseljak, jednostavno borac od glave do pete. Bio je sav za Hrvatsku i dobar čovjek. Da se sada ponovno kreće volio bih imati Stjepana uza sebe, ne samo ja nego svi naši prijatelji koji su došli odati mu počast. Poginuo je u Bogdanovcima, išao je pucati iz RPG-a, tenk je pogodio grudobran i od detonacije je dobio geler u glavu”, navodi Ivica Vranjić zapovjednik satnije Stadion.


Dozapovjednik 2. pješačke bojne 109. brigade Jakov Milanović – Brada u Općini Nijemci bio je od 20. rujna 1991. do 1997. godine, odnosno sve vrijeme rata. Kaže kako je neprijatelj u Nijemce ušao s lijeve i desne strane i vrlo brzo se popeo na toranj odakle je gađao snajperima.

„Ovdje je padalo jako puno granata. Nisu bile jako teške borbe jer smo im presijecali kolonu da ne mogu ići za Vukovar. Zato se Vukovar uporno branio tri mjeseca jer kada su vidjeli da im presijecamo kolonu velike su snage krenule prema ovamo, tenkovi su već bili raspoređeni da idu prema Komletincima”, prepričava Brada događaje od prije 31 godine.

Predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Vukovarsko-srijemske Županije Milan Draženović izrazio je iskrenu sućut obiteljima poginulih i nestalih branitelja dodajući kako spomenici ostaju u trajnom sjećanju.

„Sigurno da je Općina Nijemci sa svim pripadajućim mjestima dala veliki doprinos u obrani Republike Hrvatske kao i samom stvaranju. Hvala im svima, podnijeli su veliku žrtvu i teret. Svojim djelovanjem omogućili su Republici Hrvatskoj da se naoruža i da pripremi obranu što je na kraju i uspjela”, rekao je Draženović.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno