-1 C
Vinkovci
Nedjelja, 5. veljače 2023.

U noći sa 16. na 17. rujna prije 29 godina u plamenu je nestala vinkovačka Knjižnica

Više od autora

- vl promo-
Aneta Pšihistal
Aneta Pšihistal
aneta.psihistal@novosti.hr

U srbočetničkoj agresiji na Hrvatsku Vinkovci, ali i cijela Hrvatska i cijeli svijet svjedočili su i nezapamćenom kulturocidu koji se dogodio u noći sa 16. na 17. rujna 1991. godine kada je agresorskim projektilima zapaljena Knjižnica u Vinkovcima.
Zgrada tadašnje Narodne knjižnice i čitaonice Vinkovci potpuno je izgorjela, a s njom i cjelokupan fond Knjižnice, koja je u tom trenutku posjedovala 75000 svezaka knjiga, 1239 svezaka časopisa, 365 dijafilmova te 523 gramofonske ploče ozbiljne glazbe. Izgorjela je kompletna rukopisna ostavština Josipa Kozarca, Vladimira Kovačića i Joze Ivakića te djelomično Ivana Kozarca.
Već u veljači 1992. godine, dok su gradom još uvijek odjekivale eksplozije, Knjižnica počinje s obnovom rada u zgradi u Gundulićevoj ulici broj 6, gdje se nalazi i danas, ali više ne zadugo. Novi prostor čekao se godinama, a onda je napokon u veljači ove godine počela izgradnja nove, velike, moderne zgrade na staroj lokaciji u Zvonimirovoj ulici.
Podsjećajući prošle godine na stradanje Knjižnice u Domovinskom ratu,  na njihovoj web stranici objavljen je kratki video uradak Stradanje vinkovačke Knjižnice, koji donosi povijest Knjižnice od njenog osnutka do uništenja u noći 16. na 17. rujna 1991. godine.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno