Dolaskom hladnijeg vremena započela je i nova sezona grijanja, a iako se neki od nas još uvijek “ne daju” i ne uključuju svoje toplinske sustave, većinu su građana niže temperature, naročito one jutarnje, obeshrabrile i primorale da “odvrnu radijatore”. Iz tvrtke GTG, koja brine o toplinskim sustavima stambenih zgrada u Vinkovcima, napominju da ogrjevna sezona započinje razdobljem spremnosti za grijanje, odnosno najranije od 15. rujna i traje najkasnije do 15. svibnja naredne godine.

“Opskrba toplinskom energijom za grijanje započinje u ogrjevnoj sezoni na temelju odluke distributera toplinske energije kada se za to ostvare vremenski uvjeti. Mi imamo praksu započeti sa sezonom grijanja u istom periodu kao i ostali distributeri na području Hrvatske, odnosno kada se za to steknu vremenski uvjeti. Iako, svaki ovlašteni predstavnik suvlasnika može podnijeti pismeni zahtjev za prijevremenim početkom grijanja u njihovoj stambenoj zgradi prije nego distributer započne s grijanjem. Taj se zahtjev analizira i sukladno tome odobravamo početak grijanja”, objašnjava Stipe Matej Babić, rukovoditelj poslovne jedinice Grijanje u GTG-u.

U ovoj vinkovačkoj tvrtki raspolažu sa 7 kotlovnica, a u njihovom sustavu se nalazi 1.676 stambenih jedinica. “Jedna kotlovnica koristi LUS – Loživo ulje ili mazut, dok ostalih šest kotlovnica koristi zemni plin. Spremni smo za ovu sezonu grijanja i moram reći da, koliko god zima bila duga i jaka, neće biti problema. Imamo osigurane dovoljne količine energenata i spremni smo na sve iznenadne situacije”, ističe Babić.

Dodaje i da su trenutno u fazi izrade projektne dokumentacije za modernizaciju cijelog sustava. Naime u planu je modernizacija koja podrazumijeva zamjenu opreme u svim kotlovnicama novom i učinkovitijom opremom. Također u planu je i modernizacija toplovoda tj. zamjena starih novim učinkovitijim toplovodima.

Plinara istočne Slavonije, koja plin isporučuje i GTG-u, također je spremna za novu sezonu grijanja, oni raspolažu s čak 1.030 kilometara mreže, a plinom opskrbljuju korisnike na području 4 grada i 17 općina u našoj županiji. Kako bi sve bilo spremno za novu sezonu grijanja u PIS-u godišnje pregledaju oko 500 kilometara plinske mreže s pripadajućim priključcima i oko 11.000 mjerno-regulacijskih setova, a uočena propuštanja odmah se saniraju.

Važno je napomenuti da u 2018. godini nije bilo izvanrednih situacija na distribucijskom sustavu i nije zabilježen nijedan prekid isporuke plina. PIS na svom distribucijskom sustavu ima ukupno 19.888 aktivnih potrošača, od toga 1.260 potrošača u kategoriji poduzetništva i godišnje distribuira gotovo 420.000.000 kWh plina, od čega oko 190.000.000 kWh za kućanstva.

“Do 1. rujna ove godine obavljeno je približno 400 tehničkih pregleda, što je povećanje za 5 posto u odnosu na isto razdoblje 2018. Nadalje, u prvih osam mjeseci obavljeno je ispitivanje plinskih instalacija u 2.418 objekata, a to je 10 posto više u odnosu na prethodnu godinu. Drago nam je što se iz godine u godinu broj priključaka na našem području povećava. Zadovoljstvo nam je što su potrošači prepoznali prednost plina kao ogrjevnog energenta i što se opskrba plinom povećava”, ističe direktorica ove tvrtke Marija Ratkić. S poskupljenjem cijene ogrjevnog drveta plinu se vraćaju bivši potrošači, koji su se jedno vrijeme grijali na drva. Pojedini građani plin kombiniraju i s drugim energentima, a vraćaju mu se i gospodarstvenici.

Iz Plinare preporučuju svim potrošačima da prije početka sezone grijanja obvezno provjere stanje svojih instalacija, kao i stanje plinskih uređaja kod ovlaštenih servisera.

Kako ističu, svjesni su ekonomskih problema s kojima se suočavaju potrošači, pa su im pružili mogućnost obročne otplate duga. Naime, svi korisnici koji to žele mogu obročno plaćati račune u jednakim mjesečnim ratama. Plinara je potrošačima izašla u susret i omogućila im sklapanje nagodbe, uz prihvatljivu ratu i plaćanje ujednačenih mjesečnih iznosa. Važno je, napominju, da do sljedeće sezone grijanja plate potrošnju od prethodne i svi oni koji imaju problema s plaćanjem računa mogu doći i sklopiti nagodbu. Direktorica Ratkić napominje da tu mogućnost koriste uglavnom jedni te isti ljudi, oko 500 osoba, među kojima prednjače umirovljenici. Njima najviše odgovara da povećani trošak plina koji imaju zimi podmiruju tijekom godine u ujednačenim obrocima jer na taj način manje opterećuju svoje mirovine.

A cijena plina ove sezone formirana je odlukom o iznosu tarifnih stavki za javnu uslugu opskrbe plinom za razdoblje od 1. travnja do 31. prosinca 2019. godine, te za razdoblje od 1. siječnja do 31. ožujka 2020. godine, koja je donesena u veljači na sjednici Upravnog vijeća Hrvatske energetske regulatorne agencije. Referentna cijena plina za razdoblje od 1. travnja 2019. do 31. ožujka 2020. godine iznosi 0,1985 kn/kWh, pri čemu cijena nabave plina iznosi 0,1548 kn/kWh, a premija, odnosno fiksni dio referentne cijene plina, iznosi 0,0437 kn/kWh. To znači da je krajnja cijena plina za kupce iz kategorije kućanstvo od 1. travnja 2019. viša u odnosu na prošlogodišnju cijenu, i to prosječno za 6,9 posto, dok će od 1. siječnja 2020. porasti za dodatnih 0,3 posto.

“Razlog tome je porast veleprodajne komponente krajnje cijene plina, odnosno referentne cijene, za 9,7 posto”, navode iz HERA-e. Iako se plin i u domaćinstva vraća na “velika vrata”, još uvijek ima i onih koji se griju na drva cijena kojih je trenutno, saznajemo od prodavača na vinkovačkoj tržnici, od 280 do 320 kuna za metar, ovisi o kvaliteti i potražnji.